10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

25.09.2021 / 16:18 Regija - Svečani događaj

Zagreb: Proglašeni pobjednici takmičenja u učenju Kur’ana

Zagreb: Proglašeni pobjednici takmičenja u učenju Kur’ana
Foto: MINA
Svečanim proglašenjem pobjednika, završeno je 27. Međunarodno takmičenje u učenju Kur'ana, održano u zagrebačkoj džamiji nakon podne-namaza, saopćila je agencija MINA.

U kategoriji hifza cijelog Kur'ana, prvo mjesto osvojio je Sina Tabahi iz Irana kojem je uručena i posebna nagrada „Fadil Fazlić“, drugo mjesto Hamza Fahzi iz Malezije, dok je treće mjesto osvojio Ahmed Bešir iz Sjedinjenih Američkih Država.

U kategoriji hifza 15 džuzeva, prvi je Muhamed Usama iz Francuske, drugi Malik Bajrić iz Bosne i Hercegovine, a treći Hamdo Solo iz BiH.

Takmičenje organizira Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Zagreb uz podršku Ministarstva vakufa i islamskih poslova Države Katar.

Svečanosti su prisustvovavali reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović, muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović, muftija ljubljanski i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji Nevzet-ef. Porić, muftija za Sjevernu Ameriku Sabahudin-ef. Ćeman, reis u Sjevernoj Makedoniji Šaćir-ef. Fetahu, kao i brojni drugi imami i istaknuti gosti.

Uime organizatora prisutnima su se obratili Halid Jasin iz Katara i predsjednik Ocjenjivačke komisije kurra-hafiz Aziz-ef. Alili, koji je predstavio rezultate takmičenja i istakao kako o kvaliteti učača dovoljno govori činjenica da je 18 takmičara od njih 25 u kategoriji hifza osvojilo više od 95 bodova.

Prethodna dva dana u Islamskom centru u Zagrebu posjetitelji su imali priliku uživati u učenju Kur'ana od vrsnih učača, njih 34 iz 25 zemalja, a takmičenje je prenošeno i putem YouTube kanala Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Članovi ovogodišnje Ocjenjivačke komisije takmičenja bili su: kurra-hafiz mr. Aziz Alili iz Hrvatske, hafiz dr. Mensur Malkić iz Bosne i Hercegovine, kurra-hafiz Mallala Al-Jaber iz Katara, kurra-hafiz dr. Osman Šahin iz Turske, kurra-hafiz Fared Oyaleez iz Francuske i hafiz Bajram Ajeti iz Sjeverne Makedonije.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo