14°C
Mostar 16°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 2°C

25.09.2021 / 13:54 Regija - Kosovski premijer

Kurti: NATO će ostati na Kosovu, jačamo vojsku

Kurti: NATO će ostati na Kosovu, jačamo vojsku
Foto: Arhiv

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da ne vjeruje da će NATO napustiti Kosovo i naveo da je Alijansa intervenisala sa veoma jasnom misijom "oslobađanja Kosova i sprječavanja da ono ponovno dospije u ruke Srbije, koja je u bliskom odnosu sa Rusijom", javlja Al Džazira,a prenosi Pobjeda.

- Dobro znamo da je jedan od ključnih razloga, a možda i najvažniji apsekt postojanja NATO, opasnost koja prijeti od Ruske Federacije - rekao je Kurti odgovarajući na pitanje da li ga brine povlačenje SAD sa Kosova, kao u slučaju Avganistana.

Naveo je da je nakon samita NATO 14. juna u Briselu jasnije nego ikad da je NATO odlučan da ostane na Balkanu i Kosovu i naglasio da Kosovo želi da uđe u Sjevernoatlantski savez.

Kurti kaže da Kosovo takođe jača svoju vojsku jer, navodi, Srbija "nažalost ne samo da ne priznaje nezavisnost Kosova i ne pokazuje naznake kajanja za počinjene zločine, nego povremeno ima običaj okupiti ili pregrupisati vojne snage uz našu granicu".

- Naravno mogu samo posmatrati, jer se definitivno više nikada neće usuditi da ponove nešto slično onome što su činili u prošlom vijeku - rekao je Kurti za Al Džaziru.

Na pitanje da li smatra postupak protiv Hašima Tačija u Specijalnom sudu poštenim, Kurti navodi da Specijalizovana veća nisu preterano transparentna i da im nije iskazao podršku kao član parlamenta iz redova opozicije.

- Kao vlada smatramo Specijalizovana veća potpunim promašajem, te vjerujemo da OVK nije počinila zločin. Možda ima pojedinaca koji su zloupotrijebili uniformu OVK u leto 1999. kada je otkriveno da su širom Kosova počinjeni masakri, njih stotine, ali smatram da OVK nije počinila ratne zločine i zločine protiv čovječnosti - rekao je Kurti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo