8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

25.09.2021 / 08:19 Svijet - Postignut sporazum

Kanada oslobodila direktoricu Huaweija, a Kinezi pustili dvojicu Kanađana

Kanada oslobodila direktoricu Huaweija, a Kinezi pustili dvojicu Kanađana
Foto: EPA

Dva kanadska državljana koje je Kina zadržavala više od 1000 dana napustili su kineski zračni prostor i vratit će se u Kanadu danas rano ujutro, izvijestio je kanadski premijer Justin Trudeau, nakon što je ranije u petak postignut sporazum između SAD-a i financijske direktorice Huawei Technologiesa Meng Wanzhou o okončanju slučaja protiv nje.

Bivši diplomat Michael Kovrig i poduzetnik Michael Spavor, koji su postali poznati u Kanadi kao "dva Michaela", uhićeni su u Kini samo nekoliko dana nakon što je u prosincu 2018. policija u Vancouveru uhitila financijsku direktoricu Huawei Technologiesa Meng Wanzhou, ujedno i kćer osnivača tog koncerna Rena Zhengfeija, na temelju američkog uhidbenog naloga.

Ubrzo nakon što je Trudeau najavio njihov povratak u Kanadu, tamošnji mediji izvijestili su da je Meng odletjela prema Kini nakon postignutog dogovora s američkim vlastima.

Provela gotovo tri godine u kućnom pritvoru

"Prije 12 minuta Michael Kovrig i Michael Spavor napustili su kineski zračni prostor i na putu su kući. To dvoje ljudi prošlo je kroz nevjerojatno tešku situaciju, no nadahnjujuća je i dobra vijest za sve nas da su na putu povratka kući i svojim obiteljima", izjavio je Trudeau novinarima.

Ranije u petak svjetski mediji izvijestili su da je financijska direktorica Huaweija Meng Wanzhou postigla dogovor s američkim tužiteljima kojim je okončan slučaj protiv nje vezan uz optužbe za prijevare i kršenje američkih sankcija protiv Irana.

Sporazum se odnosi samo na Meng, a američko ministarstvo pravosuđa objavilo je da se priprema za suđenje protiv Huaweija. Meng taj sporazum omogućuje da napusti Kanadu nakon što je u Kanadi provela gotovo tri godine u kućnom pritvoru.

Napetosti između Kine, Sjedinjenih Država i Kanade

Taj sporazum ujedno će ublažiti diplomatske napetosti između Kine, Sjedinjenih Država i Kanade. Naime, višegodišnja drama oko izručenju Meng SAD-u bila je izvor neslaganja između Pekinga i Washingtona, pri čemu su kineski dužnosnici davali do znanja da je potrebno odustati od slučaja kako bi se okončao diplomatski spor između dvije najveće svjetske sile.

Njezino uhićenje uvuklo je u diplomatski sukob i Kanadu kada je Kina uhitila dva Kanađanina, nedugo nakon što je Meng privedena. Iako je službeni Peking cijelo vrijeme inzistirao da ti slučajevi nisu povezani, Trudeauova liberalna vlada optuživala je Kinu za talačku diplomaciju.

Novinari nisu u petak postavili pitanje Trudeau jesu li dvije zemlje postigle bilateralni dogovor.

"Želim zahvaliti našim saveznicima i partnerima diljem svijeta u međunarodnoj zajednici koji su čvrsto stajali solidarni s Kanadom i to dvoje Kanađana", rekao je kanadski premijer.




(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo