13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

24.09.2021 / 17:50 Svijet - Migrantska kriza

Brisel Poljskoj: Zaštitite ljudske živote, dozvolite stražarima EU prilaz granici

Brisel Poljskoj: Zaštitite ljudske živote, dozvolite stražarima EU prilaz granici
Foto: AP

Izvršna vlast EU izrazila je u petak zabrinutost zbog migranata na poljsko-bjeloruskoj granici i pozvala Varšavu da dozvoli zajedničkim graničnim snagama bloka Frontex da pruže pomoć policiji u tom području.

Tri migranta smrtno su stradali na poljskoj strani granice i još jedan unutar Bjelorusije ranije ove sedmice pokušavajući preći u Poljsku. Uzroci smrti nisu navedeni. Peta smrt - Iračanina u Poljskoj, vjerojatno od srčanog udara - prijavljena je u petak.

Poljska i EU optužile su Bjelorusiju da podstiče migrante, uglavnom iz Iraka i Afganistana, da pređu granicu kako bi izvršili pritisak na blok zbog sankcija koje je Brisel uveo Minsku zbog kršenja ljudskih prava.

- Svjesni smo da se poljske vlasti suočavaju s teškom situacijom. Situacija je stvorena pokušajem instrumentalizacije ljudi u političke svrhe - rekao je glasnogovornik Evropske komisije na konferenciji za novinare.

Međutim, Poljska mora izvršavati svoje dužnosti upravljanja granicom bez ugrožavanja ljudskih života ili uskraćivanja ljudima potrebne njege, rekao je, dodajući: "Situacija je vrlo zabrinjavajuća."

- Bilo bi dobro da naša zajednička granica bude zaštićena našim zajedničkim resursima, naime onima koje daje agencija Frontex - rekao je glasnogovornik.

 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo