7°C
Mostar 17°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

24.09.2021 / 13:26 BiH - Akcija "Konak"

SIPA u Ministarstvu sigurnosti BiH zbog zapošljavanja u GP

SIPA u Ministarstvu sigurnosti BiH zbog zapošljavanja u GP

Pripadnici SIPA-e od jutros provode akciju "Konak" u okviru koje vrše pretrese prostorija Granučne policije u KS i SBK zbog zlouptreba u konkursnim procedurama zapošljavanje. SIPA je bila i u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Kako je za N1 rekao ministar Selmo Cikotić, pripadnici SIPA-e obavili razgovor i s dva službenika ovog Ministarstva. Oni su inače članovi Komisije za prijem kadeta u Graničnu policiju BiHP. Više informacija nije htio otkrivati, niti spekulisati.

Podsjetimo, do sada su uahpšene tri osobe- dva policijska lsužbenika GP BiH i jedan građanin koji se sumnjiči da je bio posrednik.

Uhapšene osobe se terete za krivična djela Zloupotreba položaja u vezi sa primanjem dara.

“Osumnjičeni se terete da su tokom 2020. i 2021. godine zahtjevali i primili određeni novčani iznos, kako bi osigurali prijem u radni odnos u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine. U toku su pretresi objekata na više lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Aktivnosti se realizuju po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uz podršku Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Policijske uprave Istočno Sarajevo i Policijske uprave Posušje”, saopćeno je iz SIPA-e.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo