10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

24.09.2021 / 10:53 BiH - Tadić i Ćeman

Uprkos negativnim komentarima, RS ipak izvrši odluke Ustavnog suda BiH

Uprkos negativnim komentarima, RS ipak izvrši odluke Ustavnog suda BiH
Foto: Arhiv

U Gradskoj vijećnici u Mostaru danas je održana konferencija za novinare Ustavnog suda BiH, na kojoj su se obratili čelni ljudi te institucije.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić iznio je podatak da je sedam neizvršenih odluka Ustavnog suda BiH, te da ih najviše ima Parlament BiH.

Naročito je interesantno, kako je naveo, da je RS, iz koje dolaze negativni komentari, ta koja izvrši odluku.

Tadić je naglasio da Ustavni sud BiH ima svoju nadležnost utemeljenu Ustavom, te da po tome ta institucija i radi.

- Direktnih pritisaka na mene i kolege nema. Ili ako ima, nisu takve naravi da bi utjecale na naš rad, samostalnost u smislu odlučivanja. Bilo bi zgodno da nema ni to što ste primijetili - naveo je Tadić.

Podsjeća da je već dugo u Ustavnom sudu, te da je naučen više na to i da ne obraća posebnu pažnju. Također podsjeća da su njihove odluke konačne i obavezujuće po Ustavu i insistiraju na izvršenje neovisno o tome ko šta komentira.

- Šume su, kao i poljoprivredno zemljište, gdje jesu, niko ih ne prenosi fizički, upravlja kao i dosad kako su upravljali i gazdovali. U našoj složenoj situaciji mora se voditi računa da postoji Sporazum o sukcesiji, sukcesor je država, nije FBiH, nije RS - napominje Tadić.

Ističe da imaju sedam neizvršenih odluka, od kojih najviše Paralment BiH.

- U odnosu na RS je interesantna situacija. Odatle dolaze negativni komentari, ali izvrše odluku. Istini za volju, kada je u pitanju odluka koja se odnosi na Dan državnosti, nisu donijeli novi zakon, ali je postojeći stavljen van primjene tako da zakona nema - konstatuje predsjednik Ustavnog suda BiH.

Osvrnuvši se na jučerašnju odluku ove institucije, koja je cijenila ustavnost Zakona o šumama RS, potpredsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman kazao je da je ta institucija našla da je određenim odredbama, u kojima se vlasništvo nad šumama u području RS tretira kao vlasništvo RS, da su ti članovi ocijenjeni kao neustavni.

- Na temelju dosadašnje sudske prakse, Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom i Sporazuma o sukcesiji, svoju nadležnost ima država BiH, odnosno Parlament BiH da to pitanje uredi zakonom i onda u zavisnosti od rješenja i kriterija, entiteti i druge organizacione jedinice i fizička lica mogu imati pravo svojine - dodao je Ćeman.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo