16°C
Mostar 17°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

24.09.2021 / 09:35 Regija - Noć protekla mirno

Peti dan protesta na sjeveru Kosova

Peti dan protesta na sjeveru Kosova
Foto: Kosovo on line

Građani na sjeveru Kosova dočekali su peti dan na prelazima Jarinje i Brnjak, noć je protekla mirno.

Nezadovoljni odlukom kosovskih vlasti o zamijeni registarskih tablica, a posebno pojavom teško naoružanih policajaca, građani su odlučni da nastave protest do ispunjenja njihovih zahtjeva - povlačenja Rosu jedinica i ukidanje odluke o registarskim tablicama.

Iza građana je ostala najhladnija noć od početka protesta, ali su oni ostali jednako odlučni u svojoj namjeri da neće otići dok se ne povuče uredba o tablicama, piše Kosovo on line.

Građani protestuju mirno na samo stotinak metara od pripadnika specijalne policije.

Na prelazu Brnjak policija je juče pretukla trojicu Srba. Oni su zbrinuti u bolnici u Mitrovici i nisu životno ugroženi.

Jedinice Vojske Srbije su u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je veoma zabrinut zbog prebijanja Srba, dodajući da je pitanje za NATO i EU zašto to dozvoljavaju.

"A mi smo im jasno rekli koje su granice do kojih ćemo trpjeti nasilje Aljbina Kurtija i njihovih specijalnih snaga. I to znaju i Evropljani i Amerikanci. Veoma precizno smo rekli koji su naši potezi i kojim redosledom idu naši potezi. Ja vjerujem u hrabrost našeg naroda, a bude li pokušaja fizičkog ugrožavanja kao 2004. ili progona kao 1995. iz Hrvatske – to se neće dogoditi", naveo je Vučić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo