8°C
Mostar 18°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 10°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

23.09.2021 / 19:23 BiH - 400 eura po osobi

Šverc migranata iz BiH u Hrvatsku, uhapšeni državljani Hrvatske i Srbije

Šverc migranata iz BiH u Hrvatsku, uhapšeni državljani Hrvatske i Srbije
Foto: Pixsell

Osam hrvatskih i jedan državljanin Srbije osumnjičeni su da su u dogovoru s nepoznatom osobom iz Turske prebacivali migrante iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku da bi dalje mogli da putuju u zemlje Zapadne Evrope.

Oni su osumnjičeni da su se zajedno s nekoliko osoba iz BiH udružili da bi omogućili migrantima da uz plaćanje novčane naknade nezakonito uđu na teritoriju Hrvatske pa dalje u druge zapadnoevropske zemlje, saopćila je vukovarsko-sremska policija.

Državno tužilaštvo Hrvatske je objavilo da su se se dogovorili s nepoznatom osobom iz Turske da veći broj stranaca prebace iz BiH u Hrvatsku za 400 eura po osobi. Pretpostavlja se da su u 25 navrata prevozili osobe, najmanje njih 100.

Iz vukovarsko-sremske policijske uprave su naveli da je završena kriminalistička istraga nad osmoro hrvatskih državljana starosti od 18 do 62 godine i jedim pedesetogodišnjim državljaninom Srbije.

Utvrđeno je da su osumnjičene osobe od maja do septembra ove godine, u najmanje 25 navrata, omogućili stranim državljanima da nezakonito uđu, izađu, borave ili se kreću u Hrvatskoj, te uđu na teritoriju druge države članice EU i na taj način nezakonito prebacili preko državne granice najmanje 100 stranih državljana za šta su primili unaprijed dogovorenu novčanu naknadu.

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala predložila je istražnom sudiji Županijskog suda u Osijeku da odredi istražni zatvor četvorici osumnjičenih.

Na području Vukovarsko-sremske županije i grada Zagreba juče je uhapšeno pet hrvatskih državljana, dvije osobe su već u istražnom zatvoru, a za dvije se traga. Pretresom je pronađeno nekoliko mobilnih telefona i gotovina u iznosu od 78.650 eura, 6.000 kuna i 1.710 KM, što približno iznosi oko 602.000 kuna.

Na području Brčkog jučer su uhapšena dva lica i pronađeno je 12 migranata tokom organizovanog ilegalnog prelaska preko državne granice na rijeci Savi. Pretresene su tri lokacije na području distrikta u okviru akcije sprečavanja krijumčarenja migranata preko BiH u Hrvatsku i dalje u zemlje EU.

Prilikom hapšenja lica čiji su inicijali S.Đ. (31) i M.I. (20), oba iz Brčkog, privremeno su oduzeta tri plovna vozila i tri putnička motorna vozila koja su korišćena za transport i ilegalno prebacivanje preko državne granice, saopćeno je jučer iz Policije Brčko distrikta.

Potražuje se jedno lice sa područja BiH, kao član ove organizovane kriminalne grupe.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo