10°C
Mostar 18°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

23.09.2021 / 18:38 Ekonomija - Federalni ministar

Dedić: Nastojat ćemo da osiguramo podršku poljoprivredi u Jajcu

Dedić: Nastojat ćemo da osiguramo podršku poljoprivredi u Jajcu
Foto: FENA

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je posjetio Jajce gdje se sastao sa načelnikom Edinom Hozanom.

- Razgovarali smo o stanju u oblasti poljoprivrede, kao i njenom daljnjem razvoju na području općine Jajce. Planovi općine su da razvijamo poljoprivrednu proizvodnju, proizvodnju hrane i organskih proizvoda - rekao je za Fenu Dedić.

Također, posjetio je jednu od farmi na području Jajca.

- Sa nivoa Federacije BiH putem godišnjih programa i novog IFAD-ovog programa nastojat ćemo da osiguramo podršku vrijednim poljoprivrednim proizvođačima koji su danas pokazali interes za proširenje svojih gazinstava, za većom proizvodnjom. Jajce je općina koja značajan iznos sredstava iz svog budžeta osigurava za podršku poljoprivrednim proizvođačima. To je iznos na godišnjem nivou od 400 do 500 hiljada KM. Sve općine, kantoni i Federacija trebaju nastojati da budu što bolje kordinirane mjere podrške poljoprivrednim proizvođačima jer ćemo tako ostvariti bolje efekte u razvoju poljoprivrede na ovom području - naglasio je Dedić.

Načelnik Jajca Edin Hozan istakao je da u Jajcu još uvijek postoje mladi ljudi koji žele da se bave poljoprivredom.

- Naravno uz potrebu da im se da podrška, te da se osiguraju uslovi za bavljenje poljoprivredom. Zahvalio bi se ministru Dediću na posjeti s kojim sam razgovarao na koji način smo mogli zajedničkim ulaganjem unaprijediti oblast poljoprivrede i omogućiti ljudima da se intenzivnije bave poljoprivrednom proizvodnjom, posebno onim vrstama koje su specifične za Jajce, kao što je stočarstvo - kazao je Hozan na kraju posjete.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo