8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

23.09.2021 / 18:34 BiH - Ambasador BiH

Alkalaj: Dodika niko ni najmanje nije doživio u institucijama UN-a

Alkalaj: Dodika niko ni najmanje nije doživio u institucijama UN-a
Foto: Arhiv

Ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Sven Alkalaj gostovao je u emisiji Dan uživo gdje je kazao da u UN-u Dodika niko nije "ni najmanje doživio"...

... komentarišući reakcije tog člana Predsjedništva uoči planiranog govora predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića na Generalnoj skupštini tog tijela.

Za početak razgovora Alkalaj je ocijenio ovogodišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a te rekao kako će do subote biti obraćanja šefova vlada i država i ministara vanjskih poslova i da će svaka zemlja koja je odlučila da se obrati, dat će svoju izjavu i opće poglede na klimatske reforme i na stanje nakon pandemije nakon Covida.

Kazao je i da se aktivnosti odvijaju najnormalnije, a da se obraćanje odvija direktno, kobinovano i putem linka.

Dodao je i da se poduzimaju potrebne mjere kako ne bi došlo do širenja korona virusa.

“Mikrofon se dezinfikuje nakon svakog govornika, drže se sigurnosna odstojanja, obavezno je bilo vakcinisanje, a i UN su obezbijedili da oni koji imaju negativan PCR test budu vakcinisani ako žele ovdje jednom od vakcina. Druga aktivnost je što čak predsjednik Biden nije održao tradicionalni prijem za državnike, baš iz razloga da ne bi došlo do širenja pandemije. Nema eskalacije i o tome se vodi mnogo računa. I sastanci sa generalnim sekretarom održavaju se u takvom formatu, tako da se vodi veoma mnogo računa da se pandemija ne bi proširila“, komentarisao je Alkalaj.

Govorio je i o značaju održavanja ovakve sjednice.

“Godišnja skupština UN je jedina platforma ovog formata koja diskutuje o gorućim pitanjima u svijetu i sa tog aspekta je potrebno da se razmijene iskustva, da se čuje stanje u raznim zemljama. Nemamo sličan forum nijednog ovakvog formata. To je razvijanje multilateralizma kao oblika forme gdje se mogu istaći određene stvari i pružiti aktivnosti koje su potrebne u mnogim zemljama“, kazao je za N1.

Dodao je i da su brojni susreti na marginama UN-a, i da je značajan broj bilateralnih sastanaka. Napomenuo je da je preksinoć održana večera koju je priredio visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Josep Borrell, a na kojoj su bile prisutne zemlje Zapadnog Balkana. Razgovaralo se o aktivnostima na putu ka Evropskoj uniji.

“Govor Komšića naišao na pozitivne reakcije u New Yorku”

Ambasador BiH pri UN-u ocijenio za N1 i govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića te je rekao i da je njegov govor naišao na veoma povoljne reakcije u New Yorku.

“Bio je prilično izbalansiran, ukazao je na probleme s kojima se susrećemo u BiH i na ključno pitanje uopšte u svijetu a to je stanje ljudskih prava. Važno je bilo da se kaže kakvo je to stanje u BiH i oko primjene presuda Suda za ljuska prava u Strazburu koje više od 10, 15 godina se ne primjenjuju. Sudske odluke se moraju primjenjivati. Kritično nam je i kad su u pitanju civilizacijske forme i kao i veličanje ratnih zločina, genocida“, istakao je Alkalaj.

Komentarisao je i izjave da je “Komšić počeo proces rušenja države” te naglasio kako su takve izjave smiješne. “Kad pročitate govor, ničim ne potiče to, čak vodi ka suzbijanju i pozivanju na proces primjene tih odluka o ljudskim pravima a to što nekima ne odgovara što se uopće obratio ili iznio te stvari, mislim da nije iznio ništa što nije tačno“, potcrtao je Alkalaj.

Istakao je i kako se Komšić “ne bori za bošnjačke ciljeve”, komentarišući takve izjave iz Republike Srpske.

“Ja koji pripadam grupi Ostalih ne mislim da su te poruke takve. Poruke su bile da u BiH trebaju biti svi ravnopravni ljudi, građani i svi narodi. To je trebala biti poruka a svako može tumačiti poruku kako mu odgovara, kako bi svojim biračima dao šlagvort kako on to želi da implicira. Poruka je bila jedinstvena, dobra i tako je i prihvaćena od brojnih mojih kolega“, rekao je za N1.

“Dodik će završiti na smetljištu istorije”

Najglasniji sa reakcijama zbog Komšićevog obraćanja u UN-u bio je Dodik, a na pitanje je li ga itko doživio u institucijama UN-a u New Yorku, Alkalaj je kazao “ni najmanje”.

Rekao je i da će Dodik završiti “na smetljištu istorije”. Istakao je da je Komšića primio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, da je bio organizvan sastanak na kome se razgovaralo o svim stvarima u BiH.

“Mislim da je to čisto jedan pokušaj od strane Dodika da dezavuiše i da pokuša da pokaže kako ne radeći svoj posao on može da našteti BiH. To je jedna stvar koju Dodik ne može zabraniti, da neko prisustvuje. To što on ne dolazi i neće da razgovara za posao za koji je plaćen kao član Predsjedništva, apsurdno je da se to komentariše“, naglasio je.

Komentarisao je i izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da je on “predsjednik i Hrvata u BiH”. Kazao je kako su mnogo više kontroverzne bile njegove izjave poslije i tokom njegovog boravka u New Yorku te nabrojao od otkazivanja sastanka sa generalnim sekretarom, pa onda spomenuo i tu izjavu.

“To bi isto bilo da kaže da je i predsjednik svih Hrvata u Njemačkoj, Irskoj ili gdje god da su se Hrvati odselili. Ti gafovi ne doprinose jačanju hrvatske države kao članice EU. Čujem i neke od kolega da to ponašanje koje je bilo da je bilo vrlo neprimjereno i puno gafova“, izjavio je.

Alkalaj je rekao i da na plenumu nije bilo govora o visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu, a da je u bilateralnim razgovorima bilo riječi o tome.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo