14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

23.09.2021 / 08:04 Ekonomija - Na potezu Parlament

Novalić: Ekonomski rast omogućio povećanje minimalne plate na 700 KM

Novalić: Ekonomski rast omogućio povećanje minimalne plate na 700 KM
Fadil Novalić / Vijesti.ba
Da je ekonomija FBiH na putu oporavka i to brže od predviđenog, prije nekoliko dana su zvanično potvrdili iz Svjetske banke.

Svjedoči tome i činjenica da je u najtežem periodu pandemije izgubljeno 27.000 radnih mjesta, a da je od tog broja danas na posao već vraćeno 20.000.

Usvajanjem novih zakona o doprinosima i porezu na dohodak od strane Parlamenta Federacije BiH stvorila bi se pretpostavka za dalji povratak ljudi na posao ali i stvaranje novih radnih mjesta u svim sektorima privrede. Ovim zakonima bi se povećao stepen konkurentnosti ekonomije te otvorio prosto za daljnji rast realnih plata.

Premijer FBiH Fadil Novalić kaže da je povećanje životnog standarda građana jedan od najvećih fokusa Vlade.

- Svjesni da je minimalna plata (406 KM) nedopustivo niska, naš rad smo bazirali na uspostavljanju pozitivnog ekonomskog trenda, odnosno ostvarivanju ekonomskog rasta. Trenutni ekonomski rast FBiH omogućava Vladi FBiH da poveća minimalnu platu na 700 KM i time ostvari porast od 72.4%, kaže Novalić.

On poručuje da očekujem da će oba doma Parlamenta FBiH hitno usvojiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće zakone.

- Krajnje je vrijeme da minimalna plata iznosi 700 KM.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo