7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

20.09.2021 / 14:42 Regija - Usijanje na Kosovu

Priština grupiše specijalne jedinice sa ciljem da krenu na Sjever!?

Priština grupiše specijalne jedinice sa ciljem da krenu na Sjever!?
Foto: Kosovo Online
Beogradski tabloid Informer, blizak predsjedniku Srbije Aeksandru Vučiću, tvrdi da albanske institucije na Kosovu i dovlače interventne policijske jedinice iz Đakovice, Prizrena, Peći i Gnjilana u Prištinu ...

... sa ciljem da krenu na sjever Kosova, gdje je navjeća koncentracija kosovskih Srba.

Prema saznanjima Informera, plan Prištine je da grupiše dovoljno sprecijalaca pod punom ratnom opremom i uputi ih na sjever Kosova. List podsjeća da su specijalne jedinice Kosovske policije Rosu raspoređene jutros na dva administrativna prelaza sa centralnom Srbijom, Jarinju i Brnjaku.

Pripadnici specijalne jedinice Rosu su jutros stigli na dva prelaza na sjeveru Kosova sa oko 20 vozila, od čega više od 10 blindiranih.

Nešto kasnije, Srbi sa sjevera Kosova blokirali su puteve ka Jarinju i Brnjaku sa oko 300 automobila. Kako javlja reporter Kosovo online sa Jarinja, veliki broj nezadovoljnih građana okupio se zbog pojačanog prisustva specijalnih jedinica Rosu i najavljenog uspostavljanja reciprociteta, od strane vlasti u Prištini, za saobraćajne tablice sa oznakama Republike Srbije.

Oni su zaustavili sauobraćaj u obje kolovozne trake, a specijalne jedinice Rosu traže od njih da se raziđu. Na Jarinju je trenutno primijetna velika tenzija.

Tim povodom, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 10 sati hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost.  


(Vijesti.ba)

Izdvajamo