6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

20.09.2021 / 13:45 Politika - Prijeti raspadom

Dodik traži od generalnog sekretara UN-a da zabrani obraćanje Komšića

Dodik traži od generalnog sekretara UN-a da zabrani obraćanje Komšića
Foto: Screenshot

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratio se danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci na kojoj je govorio o predstojećem zasjedanju Generalne skupštine UN-a i ostalim aktuelnim političkim pitanjima u našoj zemlji.

Na početku obraćanja kazao je da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o slanju delegacije na sjednicu Generalne skupštine UN-a, te da u tom smislu ne postoji usaglašena izjava koja je bila praksa u nekom ranijem vremenu.

Komšić privatno otišao u New York

- Imamo situaciju da je gospodin Komšić samovoljno, privatno otišao u New York. Ako je recimo odluka Predsjedništva BiH da neko ide, onda troškove snosi Predsjedništvo. Ako ide samo jedan član Predsjedništva, onda troškove snosi kabinet toga člana, tako da sve troškove oko njegovog odlaska u New York snosi njegov kabinet, što dokazuje moju tvrdnju da nije bilo odluke Predsjedništva i da je ovo čista zloupotreba - ističe Dodik.

Ovo što Komšić pokušava da izvede, kako je naveo, da blefira kao neki predstavnik BiH govori dramatično o stanju u BiH, o stanju u Predsjedništvu i u najvišim institucijama BiH.

- Stoga, odbacujem bilo kakvu mogućnost da on BiH predstavlja legitimno i legalno. U toj delegaciji nema nikoga od Srba iz mog kabineta, a bila bi obaveza da bude. To govori da su Komšić i muslimani u BiH privatizovali tu funkciju, kao što žele da podrede i funkciju Tužilaštva i VSTV-a BiH - naglašava Dodik.

Podsjeća da je 7. septembra poslao pismo generalnom sekretaru UN-a u kojem ga informiše da nema odluke Predsjedništva, a  to pismo je dostavljeno i svim članicama Vijeća sigurnosti UN-a.

- U njemu sam ih upoznao o ovim detaljima, da nema odluke Predsjedništva, da bilo ko tamo dođe, samovoljno je došao i da ne predstavlja stavove BiH. Pošto vidim da iz Komšićevog kabineta najavljuju neke sastanke, pa čak i mogućnost da se on obrati, to govori da se i najviši vrh UN-a, kakav je generalni sekretar, upetljao u rasturanje BiH i njen raspad - rekao je Dodik.

Ukoliko generalni sekretar dozvoli njegovo obraćanje, nastavio je Dodik, "onda je on isto tako zabio jedan od eksera u mrtvački kovčeg ove BiH, jer je dao mogućnost da samo jedna strana, nelegalno i bez ustavnih procedura ovdje provedenih u BiH sluša neko privatno lice, ozlojeđeno svojom ličnom pozicijom, željom da ignoriše sve i podvaljuje i vara čak i najvišu svjetsku instituciju kakva je Generalna skupština UN-a."

- Dakle, Predsjedništvo nije odlučilo, nije dalo nikome saglasnost da ide i tamo nema BiH. Tamo postoji Željko Komšić, neartukulisan i nedefinisan, kakav i inače jeste kao član Predsjedništva. Nije to samo njegova, već i pamet naravno Džaferovića i ovih drugih oko njega - dodao je Dodik.

Ukazao je na činjenicu da je još jednom došlo do kršenja Ustava BiH, te naglasio da mi preko tih stvari nećemo prelaziti."

- Ja ću danas pokušati još jednom da obavijestim generalnog sekretara i pozovem se na pismo od 7. septembra o tome o čemu se ovdje radi. Ukoliko to bude sve ignorisano, ignoriše se Ustav, a ne ja. Dakle, onda i sam generalni sekretar doprinosi raspadu BiH, što je nečuvena praksa da upravo najviše svjetsko tijelo i njegov generalni sekretar u takvome nečemu učestvuju - poručio je Dodik.

O Predstavničkom domu: Ne radi se o blokadi

Kada je u pitanju održavanje današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Dodik je kazao da SNSD neće učestvovati u radu, u skladu sa zaključcima NSRS.

- Smatram da je dobro što se i druge političke partije tako ponašaju i želim da pozdravim manifestaciju tog zajedništva i jedinstva. Nikakva blokada nije u pitanju. Naša je volja da li ćemo odlučivati ili nećemo, da li nam se nešto sviđa ili ne - potcrtava Dodik.

Ponavlja da se ne radi o blokadi, jer su poslanici iz RS-a u zgradi Parlamenta BiH.

- Ja sam bio i na sjednici Predsjedništva, a očekujem da se zakaže i sljedeća, koja je bila obavezna da se zakaže za 15 dana nakon prethodne. Evo prošlo je tih 15 dana, a nije zakazana, što opet govori o nekoj manipulaciji. Okrivljuje se Dodik što ne radi, a onaj koji treba da zakaže, ne zakazuje sjednicu - kazao je.

- Ako ovi stranci već foliraju da imaju visokog predstavnika, onda nek nastave s tom farsom pa nek Vijeće za implementaciju mira (PIC) taj zakon ukine i suspenduje, pa ćemo se mi vratiti odlučivanju. Naravno, ne prihvatajući visokog predstavnika kao legalnog. On u izjavama ovog vikenda kaže: "Mene je izabrao PIC." To nije tačno. PIC odlučuje konsenzusom, a konsenzus podrazumijeva učešće svih, a koliko ja znam Rusija nije glasala - napomenuo je Dodik.

BiH nema visokog predstavnika

Za Christiana Schmidta kaže da je NSRS rekla da on nije visoki predstavnik u BiH.

- A onaj ko misli da je on visoki predstavnik, neka ga vodi kući pa se zabavlja s njim. Što se tiče RS-a, mi nemamo namjeru da prihvatimo bilo kakvu vrstu njegovih nadležnosti, jer smatramo da BiH nema visokog predstavnika. Rješenje je vratiti se u Vijeće sigurnosti i donijeti relevantnu rezoluciju koju ćemo mi prihvatiti, kakva god da bude - konstatuje Dodik.

Ovdje se ne radi o volji stranaca, nastavlja član Predsjedništva iz RS-a i lider SNSD-a, "ovdje se radi o našoj volji, naša je volja ovdje dominantna".

- I ništa se ovdje neće desiti, nema potrebe da se javnost straši bilo čime. Nikakav visoki predstavnik ne može da se bavi pitanjima evropskih integracija, ali to govori i o krahu evropske politike. Ko ovdje predstavlja Evropu - taj Sattler ili pak neko ko se sam predstavlja kao visoki predstavnik - pita Dodik.

Izvandejtonskim je naveo pitanje kretanja BiH ka EU, te ga "ne može sada preuzeti neko ko se lažno predstavlja kao visoki predstavnik".

Poruka Schmidtu: Djelujte, ako mislite da možete

- Ovo jeste ozbiljna definitivna kriza u BiH i u tom pogledu mi smo nudili dijalog. NSRS je donijela rezoluciju o tome. Naravno, doživjeli smo podsmijeh i odbijanja. Mi smo spremni da razgovaramo sa svima osim ovog što se lažno predstavlja da je visoki predstavnik. Nijedna njegova odluka neće biti prihvaćena u RS. I ukoliko bilo kakva upotreba bonskih ovlaštenja od ovako nedefinisanog stranca bude na dnevnom redu, morat će da se suoči s definitivnim odlukama RS-a - rekao je Dodik, te dodao da čak i priziva da se on tako ponaša.

Prema njegovim riječima, RS neće prihvatiti antidejtonsko ponašanje, a za Schmidta tvrdi da nema izvršno ovlaštenje.

- I nećete proći s pričom kako vi nešto posmatrate pa ćete djelovati. Djelujte, ako mislite da možete. Hajde, djelujte danas. Ovdje treba da se jasno kaže šta se može a šta ne. Mi ne možemo da prihvatimo samo zato što to muslimani i neki dio međunarodne zajednice misle da je dovelo ovdje visokog predstavnika. Pa neka pokuša da uradi. Mi ćemo otići na NSRS i donijeti odluke koje sigurno oni ne žele - dodaje Dodik.

Neistinitim je odbacio tvrdnje da je neko iz vlasti RS-a Schmidta zvao da o nečemu razgovara.

- To nije tačno. Niko ga nije zvao. Nije ga zvao predsjednik RS, ni predsjednik Vlade, ni predsjednik NSRS, nisam ga zvao ja. Ko ga je zvao - upitao je Dodik.

Poručuje da je jedino moguće rješenje da PIC na svojoj sjednici Inzkov zakon povuče iz pravnog sistema BiH. A drugo je rješenje da se od Vijeća sigurnosti UN-a zatraži legitimno Schmidtovo imenovanje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo