-1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

18.09.2021 / 08:10 Svijet - Strateško partnerstvo

SAD i Australija istaknule važnost odnosa s Francuskom

SAD i Australija istaknule važnost odnosa s Francuskom
Foto: Vijesti.ba

Sjedinjene Američke Države i Australija istaknule su u petak važnost odnosa s Francuskom, nakon što je Pariz opozvao ambasadore u tim zemljama zbog najave strateškog partnerstva između Washingtona, Londona i Canberre.

- Francuska je vitalni partner i naš najstariji saveznik te našem odnosu pridajemo najveću vrijednost, naveo je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Dodao je kako se Washington nada da će razgovore na tu temu nastaviti na višem nivou u sljedećim danima pa i tokom Opće skupštine UN-a sljedeće sedmice u New Yorku.

Na opoziv ambasadora reagirala je i Australija koja je izrazila žaljenje zbog te odluke i istaknula važnost odnosa s tom zemljom.

- Veselimo se daljnjoj saradnji u mnogim područjima od zajedničkog interesa na temelju zajedničkih vrijednosti, napisao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Francuska je u petak pozvala na konsultacije svoje ambasadore u SAD-u i Australiji, nakon najave strateškog partnerstva između Washingtona, Londona i Canberre te posljedičnog otkazivanja ugovora po kojem je Australija trebala kupiti francuske podmornice.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo