3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

17.09.2021 / 17:32 Svijet - Jean-Jacques Muyembe

Liječnik koji je otkrio ebolu: Ta bolest je poražena

Liječnik koji je otkrio ebolu: Ta bolest je poražena
Foto: Arhiv
Ebola je poražena, objavio je kongoanski liječnik Jean-Jacques Muyembe koji je otkrio smrtonosni virus prije 40 godina.

Taj 79-godišnji virolog govorio je u Kinshasi, prijestolnici Demokratske Republike Konga (DRC), povodom dolaska na tržište lijeka „Ebanga“ koji je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila u prosincu.

Uz učinkovitija klinička liječenja i dostupna cjepiva ta hemoragijska groznica koja je nekoć gotovo uvijek bila smrtonosna sada je pod kontrolom, piše agencija France Presse.

„Četrdeset godina bio sam svjedok i igrač u borbi protiv ove strašne i smrtonosne bolesti, a danas mogu objaviti: ona je poražena, može je se spriječiti i liječiti“, rekao je Muyembe.

„Najsretniji sam Kongoanac“, dodao je.

Ebanga, ljudsko monoklonsko antitijelo koje sprječava virus da uđe u stanicu i time smanjuje rizik od smrti, „kongoanska je molekula“, rekla je američka biologinja Nancy Sullivan koja ju je istraživala u SAD-u zajedno s Muyembeom.

Uzorci uzeti golim rukama

Muyembe je prvi put susreo virus 1976. kao terenski epidemiolog koji je pozvan u selo Yambuku na sjeveru DRC-a koji se tada zvao Zair i ondje se pojavila nepoznata bolest.

Uzeo je uzorak od zaražene časne sestre i poslao ga u Belgiju gdje ga je prvi izolirao mikrobiolog Peter Piot, zbog čega ga se često pogrešno smatra „otkrivačem“ bolesti.

Virus je ime ebola dobio po rijeci u blizini Yambukua.

“U to vrijeme sam uzorak uzeo golim rukama”, rekao je Muyembe u svom laboratoriju uoči ceremonije, sada u potpunosti zaštićen odijelom i naočalama.

Nakon 1976. bolest je bila izvan pozornosti javnosti do 1995. kad se u Kikwitu, gradu s 400 tisuća stanovnika na zapadu DRC-ja, pojavila „crvena dijareja“.

Muyembe je pokušao izliječiti osam pacijenata transfuzijom krvi onih koji su ju preboljeli. Sedmero od njih je preživjelo.

To mu je dalo ideju za Ebangu koja je prvi put testirana 2018. godine.

„Ovdje radimo dijagnozu“, rekao je profesor u svom laboratoriju, naglasivši kako je iznimno važno što prije doznati ima li netko od pacijenata na terenu ebolu.

Ako se pokaže da ima, „zaustavlja se širenje zaraze, cijepe svi oni oko pozitivnog slučaja i liječe se oni koji su se razboljeli“ .

„Ako se epidemija proglasi na vrijeme, može biti gotova unutar tjedan dana“, dodao je virolog koji vodi DRC-jev Nacionalni biomedicinski istraživački institut, a koordinira i borbu protiv covida-19 u toj afričkoj zemlji.

Otkad se pojavila do danas, ebola je odnijela više od 15 tisuća života.

Glavni simptomi bolesti su temperatura, povraćanje, krvarenje i proljev.

Najsnažnija epidemija pogodila je zapad Afrike između 2013. i 2016. godine, usmrtivši 11 tisuća ljudi.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo