19°C
Mostar 20°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

17.09.2021 / 16:12 Politika - O Izbornom zakonu

Ljubić: Sazrela klima kod EU i SAD, bolje spašavati BiH nego Komšića

Ljubić: Sazrela klima kod EU i SAD, bolje spašavati BiH nego Komšića
Božo Ljubić / FENA
Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić kaže da je potpuno uvjeren u to da će do kraja godine biti usvojene izmjene Izbornog zakona BiH.

Ljubić je, nakon sjednice Glavnog savjeta HNS-a, rekao da će izmjene Izbornog zakona omogućiti legitimno političko predstavljanje svim konstitutivnim narodima BiH i mogućnost kandidovanja na izborima svim građanima BiH.

Pojašnjava da u vezi navedenog nema nimalo sumnji i da to temelji na mnogo elemenata, a u prvom redu je to eskalacija političke krize nakon zakona koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko na odlasku sa funkcije.

"Uvjerenje koje polako sazrijeva u BiH je da će, ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona, to štetiti i BiH i svim njenim narodima. Konkretno, najveće rezerve prema izmjenama Izbornog zakona su dolazile sa strane bošnjačke strane i primjećujem da u bošnjačkoj politici sazrijeva uvjerenje da je zapravo važnije za BiH spašavati BiH, nego 'vojnika Rajana', pardon Komšića", rekao je Ljubić.

On napominje da u BiH kod domaćih političkih činioca, posebno, u Sarajevu sazrijeva uvjerenje da je došlo vrijeme da se pristupi promjeni Izbornog zakona koji će omogućiti legitimno predstavljanje svim konstitutivnim narodima, a koje je do sada samo Hrvatima bilo onemogućeno u izborima za člana Predsjedništva, te dijelom i u Domu naroda.

Ljubić smatra da je u međunarodnoj zajednici, u prvom redu SAD i EU, sazrela klima do te mjere da je apsolutno došlo vrijeme da se dođe do izmjena Izbornog zakona u BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo