8°C
Mostar 18°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 10°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

17.09.2021 / 16:00 Politika - Ekaterina Dorodnova

Mostar ima jako veliki potencijal i EU ga želi podupirati

Mostar ima jako veliki potencijal i EU ga želi podupirati
Foto: FENA
Mostar ima jako veliki potencijal i treba ga iskoristiti, a Europska unija je tu uz vas i želi nastaviti podupirati Mostar, izjavila je u petak zamjenica šefa izaslanstva EU u BiH Ekaterina Dorodnova, ...

... koja je zajedno s mostarskim gradonačelnikom Marijom Kordićem otvorila konferenciju "The City of the Future – Open City Mostar 2021".

- Željeli bismo vidjeti Mostar kao grad budućnosti, a da bi se to ostvarilo potreban nam je napredak tehnologije i obrazovanja. To je ono što će nam donijeti uspjeh i stvoriti od ovoga grada prosperitetnu sredinu za sve njezine stanovnike - poručila je Dorodnova.

Dodala je kako je sjajno vidjeti osobe na visokim pozicijama iz različitih sektora i znanosti okupljene na jednom mjestu, kako rade u istom cilju.

- Mostar ima veliki potencijal, jako puno motiviranih ljudi i taj potencijal treba iskoristiti. Upravo je ovo pravi trenutak da se okupe svi, i predstavnici akademske zajednice, i vlasti, i građana, i nevladinog sektora, kako bismo istinski vidjeli Mostar kao grad budućnosti. Europska unija je uz vas i želi vas nastaviti podupirati - istaknula je.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić zahvalio je Europskoj uniji i ljudima koji su u zadnjih mjesec dana uključeni u organizaciju festivala Open City Mostar u okviru kojeg su održani brojni kulturni događaji, kao i znanstveni i tehnološki skupovi.

- 'Mostar otvoreni grad' - samo ime govori u kojem smjeru Mostar ide. Svjedoci ste događanja u Mostaru u proteklih mjesec dana, kulturnih, umjetničkih događanja, radionica, a ova konferencija bavi se tehnologijom i znanošću, i u tom kontekstu imamo ovdje visoke goste, rektore sveučilišta - dodao je gradonačelnik Kordić.

Na novinarski upit može li međustranački sporazum o Mostaru biti model po kojem će se rješavati i ostali problemi u BiH, Dorodnova i Kordić odgovorili su potvrdno.

- EU je posredovala u sporazumu koji je omogućio održavanje izbora u Mostaru nakon 12 godina i nama je zadovoljstvo što sada grad ima svoju vlast i želimo vidjeti da Mostar i dalje prosperira kao grad. On jeste jedan primjer dijaloga, razumijevanja, inkluzivnosti i postizanja dogovora između različitih zajednica i svakako da može biti primjer i drugim gradovima širom BiH – ocijenila je Dorodnova.

Kordić je dodao kako je nakon potpisivanja sporazuma i održanih lokalnih izbora Mostar krenuo u novom smjeru te da na isti način cijela država može krenuti naprijed.

- Upravo na ovakvom modelu moramo graditi budućnost BiH. Nadam se kako će iz Mostara krenuti pozitivni vjetrovi prema ostatku BiH i da ćemo imati u dogledno vrijeme rješenje za sve probleme koji nas koče i zaustavljaju na putu ka Europskoj uniji – ustvrdio je mostarski gradonačelnik.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo