8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

17.09.2021 / 14:30 Politika - Predsjednik FBiH

Čavara o Komšiću: Schmidt rekao istinu, otkrio lopova u krađi

Čavara o Komšiću: Schmidt rekao istinu, otkrio lopova u krađi
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik FBiH i visoki dužnosnika HDZ-a Marinko Čavara, kaže da je optimizam Dragan Čovića po pitanju izmjene Izbornog zakona, ovoga puta temeljen na informacijama kojima on raspolaže.

- Ponajprije stoga jer postoje određene naznake u međunarodnim krugovima da će se krajem rujna dogoditi pregovori o izmjenama Izbornog zakona na temelju provođenja presuda Ustavnoga suda i Suda iz Strasbourga. Ti bi razgovori trebali trajati nekih mjesec dana kako bi se došlo do određenih rješenja koja bi mogla stabilizirati odnose u BiH. Nakon toga mogli bismo reći da imamo pravnu državu, kaže Čavara.

On navodi da se posljednjih godina izborna prijevara razotkrila i da je sve više međunarodnih dužnosnika toga svjesno.

- I visoki predstavnik rekao je kako jedan član bh. Predsjedništva nije izabran glasovima Hrvata pa je to onda izazvalo buru u Sarajevu, kaže Čavara.

On je naveo i da se nadam da se Schmidt neće zadržati na ovome stajalištu te da će doslovno raditi na zaštiti BiH kao cjelovite i jedinstvene uz rješenja problema konstitutivnih naroda.

- Vidjeli smo da je u tome dobio apsolutnu potporu međunarodne zajednice, za razliku od Valentina Inzka koji je imao posve štetan i korumpiran odnos prema BiH. On je, primjerice, negirao odluke institucija BiH, Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, koje je stavljao izvan snage i tako omogućio nezakonito i nelegalno funkcioniranje vlasti u Federaciji BiH. Novi visoki predstavnik, kako je i sam istaknuo, želi pomoći domaćim akterima na kojima je odgovornost za dogovor o reformama, kaže Čavara.

On kaže da izjava Schmidta o Komšiću, ali i istupi drugih predstavnika međunarodne zajednice pokazuju da se to sve više prihvaća kao činjenica.

- To posebno ohrabruje jer se razumije da se BiH može sačuvati samo ako se zajamči da svi konstitutivni narodi i svi žitelji imaju jednaka prava. Na tome je jedino moguće graditi budućnost. Stvorila se tolika buka samo zato što je visoki predstavnik konačno rekao istinu. Otkrio je lopova u krađi. Najveća izborna prijevara jest da je Hrvatima ukraden član Predsjedništva. To je krađa, prijevara. Kao i svaki drugi lopov, on viče da se ne čuje istina koju je izgovorio visoki predstavnik. Vidjeli ste kolika je bila vika prvog bošnjačkog člana bh. Predsjedništva, makar po broju glasova, kako bi izbjegao priznati da je lopov. Tu postoje i pomagači koji su mu to omogućili. I to se događa u trećem izbornom ciklusu. Jednako kao što je to i lažno predstavljanje, tj. oni koji se lažno predstave da su Hrvati kako bi ušli u Dom naroda, premda nemaju nikakve veze s ovim narodom. Ja se nadam da se bliži kraj trojanskih konja i lažnog predstavljanja, kaže Čavara.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo