8°C
Mostar 18°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 10°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

17.09.2021 / 09:09 Magazin - U 82. godini

Preminuo TV voditelj Minja Subota

Preminuo TV voditelj Minja Subota

Čuveni televizijski voditelj Minja Subota preminuo je u 82. godini života.

Minja Subota je u subotu hitno prevezen u bolnicu.

Prebačen je na pulmologiju zbog bolesti sa kojom se borio već duže vrijeme, prenosi Blic.

Minja Subota je bio srpski kompozitor, zabavljač, muzičar, fotograf i diplomirani inženjer elektrotehnike. Dugo je radio kao voditelj i autor dječije TV serije „Muzički tobogan“.

Radio je kao autor i voditelj i na drugim uspješnim serijama kao što su: "Od glave do pete"; "Igre bez granica"; "Željoteka"; "Sve igračke sveta"; "Muzički balon"; "Nedeljno popodne"; "Zvezdana žurka"; "Dete je čovek važan".

Komponovao je mnoge pjesme na stihove istaknutih pjesnika kao što su: "Razbole se lisica", "Djeca su ukras svijeta", "Išli smo u Afriku", "Rekao sam brezi i topoli", "Telefonijada", "Povrćijada", "Kolo" i tako dalje. Njegove pjesme danas su popularne te su sastavni dio muzičkog obrazovanja učenika mlađeg školskog uzrasta.

Bio je predsjednik Saveza estradnih umjetnika Jugoslavije i Srbije. U muzičkim udruženjima radio je u upravnim odborima. Često je bio sastavni dio žirija u sklopu mnogobrojnih muzičkih dešavanja.


"Kako smo zabavljali Tita" je naslov njegove objavljene knjige. Njegova supruga Branka Jeremić Subota je umrla 2018. godine. Iz njihovog braka rođen je sin Miloš.(Vijesti.ba)

Izdvajamo