11°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

16.09.2021 / 23:12 Regija - Predsjednik Crne Gore

Đukanović: Cetinjski manastir pripada Cetinju, vlada to pokušava da ospori

Đukanović: Cetinjski manastir pripada Cetinju, vlada to pokušava da ospori
Foto: Arhiv

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da će za bezakonje odgovarati "oni koji su pokušali da od Cetinja oduzmu Cetinjski manastir", prenijela je Radio-televizija Crne Gore (RTCG).

Komentarišući odluku Vlade da se Cetinjski manastir u listu nepokretnosti upiše na državu, a ne na grad Cetinje, Đukanović je rekao da je posrijedi pokušaj oduzimanja vrijedne crkvene imovine iz nadležnosti Crne Gore kao države i pokušaj „da se na taj način ugrozi i obezliči crnogorski nacionalni i kulturni identitet“.

„Znamo da je upis u katastar nečije imovine isprava i da se to može osporavati pred sudom. Vlada sebi daje za pravo da mijenja upis u katastar bez odluke suda, riječ je o apsolutnom bezakonju i one koji su to učinili vodi na optuženičku klupu“, rekao je Đukanović.

Ističući da se „Cetinjski manastir nastoji oduzeti onome kome nesporno pripada, a to je Cetinje“, Đukanović je dodao da Vlada to pokušava da ospori „u strahu da će Skupština Prijestonice doneti odluku da se manastir stavi na korištenje svim pravoslavnim vjernicima“.

Đukanović je istakao da je sa Amfilohijem komunicirao uprkos neslaganjima po brojnim pitanjima, ali da sa Joanikijem nema komunikaciju i da za to nije bilo inicijative sa strane novoustoličenog mitropolita.

„Svi se moramo potruditi da iskorigujemo odnos prema vrijednostima koje nam moraju biti zajedničke. Ako mitropolit, koji pretenduje da bude na tronu Svetog Petra Cetinjskog, govori da Crnogorci nisu nacija i da će Crna Gora biti kratkog vijeka, kao pečurke posle kiše, imam problem da razumijem – šta onda radite u Crnoj Gori“, kazao je Đukanović.


(Vijesti.ba / FoNet)

Izdvajamo