14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

16.09.2021 / 12:53 Politika - Srebrenica

Smijenjen Ćamil Duraković

Smijenjen Ćamil Duraković
Foto: Arhiv
Ćamil Duraković razriješen je dužnosti predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica.

Na prijedlog potpredsjednika Skupštine Radomira Pavlovića glasalo se o smjeni Durakovića, a za prijedlog smjene je glasalo petnaest odbornika, dok je jedan bio protiv.

Odbornik Zulfo Salihović prethodno je predložio da se prijedlog smjene Durakovića povuče sa dnevnog reda, što srpski odbornici nisu prihvatili. Nakon što je Duraković razriješen dužnosti bošnjački zastupnici napustili su sjednicu dok su srpski zastupnici nastavili s radom zajedno sa jednim bošnjačkim odbornikom Salkom Turusnovićem, koji je u nastavku izabran za novog predsjendika Skupštine.

- Desilo se ono o čemu je se govorilo proteklih mjeseci, danas je provedeno u djelo. Odluku nije pokrenuo klub koalicije „Moja adresa Srebrenica“ nego Srpske stranke tražeći podobnog Bošnjaka koji može sjesti na tu poziciju da odgovara njihovoj politici. Mi smo napustili sjednicu, a ostao je odbornik Salko Tursunović i ne znam šta se dalje dešava na sjednici - kazao je Feni Ćamil Duraković.

Salko Tursunović novi predsjednik Skupštine opštine Srebrenica

Salko Tursunović izabran je za novog predsjednika Skupštine opštine Srebrenica, pola sata nakon što je 15 odbornika iz reda srpskog naroda smijenilo dotadašnjeg predsjednika Ćamila Duraković, objavila je Srna. Sjednici nisu prisustvovali bošnjački odbornici, osim Tursunovića koji je glasao protiv smjene.

Kako je navedeno u odluci, Duraković je smijenjen “zbog neprimjerenog i nedoličnog ponašanja i istupa u svojstvu funkcionera Skupštine, a ne u lično ime, te kršenja poslovnika u vezi sa zakazivanjem sjednica”.

Tursunović je odbornik sa liste “Moja adresa: Srebrenica”.

Srpski odbornici smatraju da Duraković, pored ranije navedenih razloga, nije učinio mnogo za lokalnu zajednicu, dok je Duraković to demantovao, te naglasio da će pokrenuti sva zakonska sredstva zbog, kako je naveo, kršenja skupštinskog statuta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo