9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

15.09.2021 / 18:58 Fudbal - Premijer liga BiH

Bilbija golom u finišu meča donio Zrinjskom trijumf u mostarskom derbiju

Bilbija golom u finišu meča donio Zrinjskom trijumf u mostarskom derbiju

Zrinjski je savladao Velež u velikom mostarskom derbiju rezultatom 2:1, a Plemići su slavili na domaćem terenu u okviru zaostale utakmice drugog kola m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Uoči utakmice Sergej Jakirović se našao u problemu jer se na zagrijavanju povrijedio Almir Bekić, a umjesto njega u posljednji čas na teren je poslao Matiju Malekinušića. Sjajna priliku imao je Velež već u drugoj minuti. Anđušić je bio sam pred golom Zrinjskog, ali je šutirao pored okvira.

Prva ozbiljnija situacija pred golom Veleža viđena je u desetoj minuti. Juranović je šutirao, no to je išlo ravno u Bogdanovića. Tičinović je pokušao glavom u 17. minuti, ali bila je to preteška situacija. Poslije bakljade navijača Zrinjskog u 20. minuti, Kaljanac je pozvao igrače da se povuku prema centru, no susret je ubrzo nastavljen.

Anđušić je loše šutirao u 27. minuti, a minuti poslije na drugoj strani Bilbija je poslao loptu preko gola iz slobodnjaka. Nakon pola sata igre Brandao nije mogao nastaviti utakmicu zbog povrede, a zamijenio ga je Peco. Brazilski fudbaler je iznesen na nosilima.

Plemići su poveli u 33. minuti. Kamenar je ubacio iz slobodnjaka sa lijeve strane, a Jakovljević nije baš najbolje zahvatio loptu glavom, ali dovoljno da ona završi iza leđa Bogdanovića. Rođeni su uspjeli izjednačiti u 44. minuti. Ovčina je ubacio, a nakon velike greške Kukića Zajmović je pogodio za 1:1.

U drugom poluvremenu igralo se u mnogo slabijem ritmu i nije bilo uzbuđenja na startu drugog dijela utakmice. Oba trenera pokušala su izmjenama nešto napraviti. Bilbija je u 65. minuti iz dobre poziciji pogodio samo živi zid. Tri minute Bašić je pokušao, a lopta je zakačila nekog od igrača Veleža i završila u korneru.

I u nastavku nije bilo velikih prilika, a onda je u 86. minuti Bilbija odlično izbjegao ofsajd zamku i postigao pogodak za vodstvo Plemića od 2:1, a na tribinama uslijedilo je veliko slavlje domaćih. U sudijskoj nadoknadi domaći su imali dobru priliku preko Savića, ali do kraja je ostalo 2:1.

Zrinjski – Velež 2:1

Stadion: Pod Bijelim brijegom (Mostar). Sudija: Haris Kaljanac (Sarajevo). Žuti kartoni: Kamenar, Jakovljević, Bilbija (Zrinjski), Dejanović, Zvonić, Anđušić, Ovčina, Cvijanović (Velež).

HŠK ZRINJSKI: Kukić, Barišić, Jakovljević, Ćorluka, Malekinišić (od 59′ Šipovac), Savić, Kamenar (od 59′ Zlomislić), Bašić (od 71′ Sabljić), Tičinović (od 70′ Memija), Juranović, Bilbija.



FK VELEŽ: Bogdanović, Zvonić, Zeljković, Ovčina, Salčin, Radovac, Vehabović (od 46′ Vehabović), Dejanović (od 46′ Cvijanović), Anđušić (od 70′ Hasanović), Brandao (od 32′ Peco), Zajmović (od 62′ Ćosić).



(Vijesti.ba / SC)

Izdvajamo