10°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

15.09.2021 / 16:26 Ekonomija - Ministar energetike

Džindić u Živinicama: Investicija od 20 miliona KM

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić izjavio je tokom obilaska terminala u Živinicama da je zadovoljan što je u prethodnih godini i po realizovana investicija od pet miliona KM ...

... i omogućeno da Terminali Federacije BiH na području Tuzlanskog kantona funkcionišu u punom kapacitetu.

Dodao je da će u narednom periodu biti investirano još 20 miliona KM, čime će terminal u Živinicama biti stavljen u potpunu upotrebu.

- Danas imamo šest miliona litara goriva u ovim terminalima, što je prvi put da Federacija ispunjava svoje obaveze prema Energetskoj zajednici - rekao je Džindić.

Istakao je da su prvi put robne rezerve smještene u tim terminalima, a operater je iznajmio dio kapaciteta i privatnim licima.

Džindić je najavio da bi za godinu dana trebali biti otvoreni i terminali u Bihaću i Blažuju.

Predsjednik Uprave Operatora Terminali FBiH Hermedin Zornić naveo je da danas naftni terminali FBiH prvi put primaju obavezne rezerve nafte i naftnih derivata koji su pozakonu predviđeni za vanredne situacije.

Pojasnio je da će stavljanjem u funkciju terminala u Bihaću i Blažuju biti operativno 60 posto kapaciteta koji su zadati evropskim direktivama.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo