9°C
Mostar 11°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

15.09.2021 / 15:55 Politika - Rasprava u NSRS

Ramić: Diskriminiracija i negiranje Bošnjaka i Hrvata u RS

Ramić: Diskriminiracija i negiranje Bošnjaka i Hrvata u RS
Foto: Vijesti.ba
Zastupnik Kluba 'Zajedno za BiH' u NSRS-u Edin Ramić kazao je danas tokom rasprave u NSRS-u da postoji sistemska diskriminacija manjih konstitutivnih naroda u RS-u.

Na današnjoj posebnoj sjednici NSRS-a usvojen je Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, po hitnom postupku. Ramić je kazao da se ovaj zakon nije trebao ni naći u postojećoj formi pred zastupnicima, te ocijenio da je diskriminatorski, prenosi Faktor.

- Njime se podstiče i privileguje srpski jezik i srpska nacionalna kultura, a bosanski i hrvatski jezik i njihove kulture, kao i ostalih, dovode se u neravnopravan i diskriminatorski položaj. Na ovaj način Bošnjaci i Hrvati su diskriminisani iako su konstitutivan narod u entitetu RS – rekao je Ramić.

Rekao je i da je nemoguće povlačenje paralele između države Srbije i entiteta RS, zbog njihovog ustavnog uređenja.

- Zakon je i represivnog karaktera jer nasilno nameće ili privileguje i forsira upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Zakon predstavlja dalji korak u negiranju i marginalizovanju bošnjačkog i hrvatskog jezika i njihovog identiteta, a dodatno stvara predstavu o RS-u kao isključivo srpskoj administrativnoj jedinici u državi BiH – kazao je Ramić.

On je naglasio da se posljednjih nekoliko godina vrši sistemska diskriminacija bosanskog jezika u RS-u, a ovim zakonom se to pokušava legalizovati i normirati, što je neprihvatljivo.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo