9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

15.09.2021 / 15:14 Politika - NSRS

Uz burnu raspravu: Usvojen Zakon o zaštiti srpskog jezika i ćirilice

Uz burnu raspravu: Usvojen Zakon o zaštiti srpskog jezika i ćirilice
Foto: Vijesti.ba
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je danas, na 21. posebnoj sjednici, Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, po hitnom postupku.

Ovim zakonom uređuju se sistem zaštite, očuvanja i način korištenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

- Jezikom srpskog naroda, u smislu ovog zakona, smatra se standardizovan i normiran tip jezika, s ijekavskim i ekavskim književnim izgovorom, kao sredstvo i opšte dobro nacionalne kulture. Ćiriličkim pismom, u smislu ovog zakona, smatra se standardizovan tip ćirilice jezika srpskog naroda, koja predstavlja temelj kulturnog i nacionalnog identiteta- saopšteno je iz NSRS.

Jezik srpskog naroda i ćiriličko pismo, kako se dodaje,  predstavljaju nematerijalno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku i predstavljaju sredstvo i opšte dobro za Republiku Srpsku, koji pružaju osjećaj identiteta i kontinuiteta srpskog naroda na način kojim se uvažava njegov integritet i štiti njegova kulturna vrijednost.

- Jedinstven pristup očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa podrazumijeva obavezu svih organa, organizacija i drugih pravnih lica da, prilikom korištenja ćiriličkog pisma u pravnom prometu, koriste standardizovan oblik ćiriličkog pisma, poštujući njegov integritet i štiteći njegovu kulturnu vrijednost- zaključuje se u saopćenju NSRS.

Begija Smajić zastupnike NSRS nazvala primitivnim: “Pišem ćirilicu bolje od vas”

"Od čega i koga štititi ćirilicu? Pišem ćirilicu bolje od svih vas, možda je više pišem od svih vas koji ovdje sjedite", poručila je ovo zastupnicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Begija Smajić, zastupnica Poslaničke grupe Zajedno za BiH, tokom rasprave o prijedlogu o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćirilićnog pisma.

Smajić, koja je inače nastavnica matematike i fizike u Srebrenici, pomenuti zakon je nazvala bespotrebnim i beznačajnim.

“Ne možemo dopustiti ekskluzivitet upotrebe jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, nauštrb latinice i jezika bošnjačkog i hrvatskog naroda. U ravnopravnoj su upotrebi jezici svih naroda i oba pisma. Nadalje, svakom građaninu je garantovano pravo upotrebe svog jezika i pisma, bez mogućnosti uplitanja entitetskih vlasti, a na ovaj način se te ustavne odredbe krše. Zakon predviđa kaznene mjere za one koji u pravnom prometu ne koriste ćirilicu. Zakon prisiljava one koji ne govore jezikom srpskog naroda i ne koriste se ćirilicom, da to moraju učiniti ako žele organizovati neki kulturni događaj. Na kraju se ostavlja mogućnost subvencija onih koji koriste ćirilicu. Ja sam nastavnica matematike i fizike, govorim i predajem na bosanskom jeziku, on se ne priznaje u entitetu u kojem radim. Vidite šta je snaga bosanskog jezika, osporavaju ga, niko ga ne štiti, a preživio je”, rekla je Smajićeva na posebnoj sjednici NSRS.

Ona je naglasila da je jezik jači od zakona, bilo da ga štiti ili zabranjuje, te upitala “da li je jak i superioran onaj narod koji drugom narodu kaže nemaš pravo na svoj jezik?”, piše Srpskainfo.

“Nama koji smo sa druge strane takvih necivilizacijskih poteza to djeluje jadno i primitivno. Sve je ovo jako tužno i smiješno, jeftini igrokaz koji nas vodi u još veći primitivizam, u blato. Nemam probleme što neko svoj jezik naziva srpskim i piše ćirilicom, ali imam ako se meni to pravo zabranjuje. Vašu djecu će biti stid vašeg primitivizma, ali mene neće. Naša djeca komuniciraju mobilnim telefonima sa istim skraćenicama, iskombinovanim engleskim riječim i našim padežima. Šta ćete sa tim uraditi?”, poručila je na kraju Smajić.

Dodik na sjednici o Zakonu u ćirilici: Prije 10 godina ovo niste smjeli pomenuti

“Prije 10 godina nešto ovakvo niste smjeli da pomenete, a kamoli stavite na dnevni red. Sad bi ovdje sjedilo Boga pitaj koliko stranaca, OSCE bi govorio da to nije uredu, tražili integralni nastavni plani i program na nivou Bosne i Hercegovine, tada se nije smjelo govoriti ni o čemu“, rekao je Dodik za govornicom Narodne skupštine.

Zakoni su identični u Republici Srpskoj i Srbiji uz minimalne različitosti koje u nazivima da bi bili u potpunosti usklađeni sa ustavima Bosne i Hercegovine, odnosno Srbije.

“Ovim zakonom se preferira srpski jezik i kultura, a Bošnjaci i Hrvati se diskriminišu iako su ravnopravni konstitutivni narodi u Bosni i Hercegovini. Bosanski, srpski i hrvatski jezik su ravnopravni, te ćirilica i latinica ravnopravna pisma“, izjavio je Edin Ramić, poslanik Kluba Zajedno za BiH.

Trivić: Nema sloge sa onima koji kradu od svoga naroda

"Nema sloge i jedinstva sa onima koji su u kriminalu, korupciji, koji potkradaju državu i sistemski urušavaju sve pore društva. Ne može meni neko držati lekciju iz patriotizma a ko krade i laže", kazala je Jelena Trivić.

Pisala sam i pišem ćirilicu, kazala je danas poslanica PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i to za nju nije problem.  

Govoreći o predloženom zakonu o zaštiti ćirilice, ona je kazala da ima nepreciznosti i da nije isti kao što je u Srbiji.

Ona je rekla da je ovaj zakon potreban i da treba da se donese i na ovaj dan,koji ima istorijski značaj. "Ali, Vlada je morala da konkretizuje ovo zakonsko rješenje a ne da ostavi podzakonskim aktima, koji se uglavnom ne donose u praksi", kazala je ona.

Što se tiče današnjeg praznika Dana jedinstva. treba reći, kazala je ona, da se danas u patriotizam i srpsko  jedinstvo kunu oni koji najmanje imaju pravo na to.

"Ja hoću i na ovaj dan u NSRS da kažem i da to ostane zapisano ovdje da za mene patriota ne može biti onaj koji krade od svoga naroda. Gdje su nam oni koji su stvarali Republiku Srpsku i koji žive na merginama ovog društva", kazala je ona i dodala da nema sloge sa onima koji se kunu u lažni patriotizam,

"Nema sloge i jedinstva sa onima koji su u kriminalu, korupciji, koji potkradaju državu i sistemski urušavaju sve pore društva. Ne može meni neko držati lekciju iz patriotizma koji kradu i lažu", kazala je Jelena Trivićeva i dodala:

- Sve same patriote, rodoljubi a pokradaju svoj narod i državui, tjeraju djecu na odlazak odavde.

Radović: Nema jedinstva sa onima koji su ekonomski urušili

Nema jedinstva sa onima koji su Republiku Srpsku i ovaj narod doveli u katastrofalnu ekonomsku situaciju, do rekordnog zaduženja, visokog stepena korupcije, do masovnog odlaska mladih i stručnih ljudi, negativne selekcije - poručio je Radović.

- Istorija nas uči da narod koji izgubi svoj jezik i pismo, prestaje da postoji i Srpska demokratska stranka će podržati svaku inicijativu koja je u interesu očuvanja našeg naroda i tradicije - kaže poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milan Radović.

Međutim, kaže on, nema jedinstva sa onima koji su Republiku Srpsku i ovaj narod doveli u katastrofalnu ekonomsku situaciju, do rekordnog zaduženja, visokog stepena korupcije, do masovnog odlaska mladih i stručnih ljudi, negativne selekcije.

"Republiku Srpsku ne čini samo teritorija, već i stanovništvo koje živi u njoj, a čini se da ova vlast to često gubi iz vida", kazao je Radović.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo