9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

15.09.2021 / 12:49 Politika - Ursula von der Leyen

Predsjednica EK u posjeti zapadnom Balkanu krajem septembra

Predsjednica EK u posjeti zapadnom Balkanu krajem septembra
Ursula von der Leyen / Vijesti.ba
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je najavila u srijedu da će do kraja ovoga mjeseca posjetiti zemlje zapadnog Balkana kako bi potvrdila predanost procesu pristupanja.

“Do kraja mjeseca posjetit ću tu regiju. Time želimo uputiti jasnu poruku o našoj predanosti procesu pristupanja. Dugujemo to svima mladima koji vjeruju u budućnost Evrope”, izjavila je ona u govoru o stanju Evropske unije na plenarnoj sjednici Evropskog parlamena u Strasbourgu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Dodala je da EU pojačava podršku zapadnom Balkanu kroz novi ekonomski i investicijski plan, koji je vrijedan oko trećine bruto domaćeg proizvoda te regije.

“Činimo to jer je ulaganje u budućnost zapadnog Balkana ulaganje u budućnost Unije”, rekla je Von der Leyen.

Također je najavila nastavak ulaganja u partnerstva u evropskom susjedstvu, od jačanja angažmana u Istočnom partnerstvu do provedbe novog programa za Sredozemlje i nastavka rada na različitim aspektima odnosa s Turskom.

Ursula von der Leyen, boravit će od 28. do 30. septembra u posjeti zapadnom Balkanu, prilikom koje će obići svih šest zemalja u regiji, poručeno je u srijedu iz EK-a.

Plan i program posjete još u pripremi, ali iz Brisela naglašavaju da dolazak predsjednice EK-a prethodi samitu EU – Zapadni Balkan, koji će 6. oktobra biti održan u Sloveniji.

”Samit će biti prilika ne samo da se potvrdi evropska perspektiva zapadnog Balkana i njegove dalje integracije, već i da se obezbijedi dodatni podsticaj primjeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana, koji je u samoj srži angažmana EU-a s regijom”, poručuju iz Brisela.

U oktobru se očekuje da EK izađe s godišnjim izveštajem o napretku zemalja zapadnog Balkana na putu eurointegracija.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo