9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

15.09.2021 / 12:34 Regija - Crnogorski predsjednik

Ðukanović: Osnovni principi demokratije dovedeni u pitanje

Ðukanović: Osnovni principi demokratije dovedeni u pitanje
Milo Ðukanović / Arhiv
Crnogorski predsjednik Milo Ðukanović tvrdi da su dešavanja u posljednjih godinu dana dovela u pitanje osnovne principe demokratije u Crnoj Gori.

Tvrdi, takođe, da je primjera puno.

"Gotovo da ne postoji oblast društvenog i političkog djelovanja u Crnoj Gori u kojoj nisu dovedeni u pitanje osnovni principi demokratije", naveo je Ðukanović povodom Međunarodnog dana demokratije.

Svjedočimo, kaže, urušavanju demokratskih institucija, političkoj i društvenoj polarizaciji, kampanji dezinformacija, dezavuisanju medijskog pluralizma i prijetnjama novinarima, isključivosti i odsustvu demokratske participacije, izostanku odgovornosti i transparentnosti u radu.

"Nadam se da svi akteri počinju da shvataju da odgovore na ogromne izazove crnogorske demokratije ne možemo dati nikako drugačije do kroz dijalog i saradnju, i prihvatanje i podjelu odgovornosti. Na svim nivoima i od svih učesnika", kaže Ðukanović, prenio jeportal RTCG.

Građani Crne Gore, dodao je, zaslužuju da žive slobodno u demokratskoj, evropskoj i građanskoj Crnoj Gori.

Na svim organima vlasti je da poštuju demokratske standarde, i da uvijek i svuda zaštite građanina, jer, kako navodi, "samo građanska Crna Gora može savladati teško breme podjela i voditi zemlju dalje na evropskom putu."

Ukazao je da, iako ohrabreni mirnom tranzicijom vlasti nakon parlamentarnih izbora i prvim priznanjem izbornih rezultata od uvođenja višestranačja, protekla godina demokratskog života u Crnoj Gori je potvrdila "istinitost teze da se demokratija ne uzima sama po sebi".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo