10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

15.09.2021 / 08:23 Svijet - Šef evropske diplomacije

Borrell: Rusija nas želi podijeliti

Borrell: Rusija nas želi podijeliti
Foto: Arhiv

Rusija želi podijeliti Europsku uniju pregovaranjem samo s određenim članicama, na što treba odgovoriti jedinstvom, istaknuo je šef europske diplomacije Josep Borrell u utorak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Naše bi jedinstvo trebalo biti najveći adut u odnosima s Rusijom. Oni nas žele podijeliti, nije ih briga za Europsku uniju, kazao je Borrell u raspravi s europarlamentarcima o odnosima EU-a i Rusije.

- Rusija želi razgovarati s državama članicama pojedinačno i to samo s određenima, s onima koje su važne, pojasnio je visoki predstavnik Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Rusija "uvijek pokušava podijeliti Europsku uniju", a Unija kao odgovor na to "mora ostati jedinstvena", ocijenio je Borrell.

- To, vjerujte mi, nije uvijek lako, istaknuo je.

Šef europske diplomacije smatra da je stanje europsko-ruskih odnosa "teže nego ikad" i da "prave komunikacije de facto nema".

Međutim, Rusija je susjed EU-a i "važan globalni akter" pa je potrebna nova strategija kako bi odnosi s Rusijom postali manje konfliktni, predvidljiviji i stabilniji.

Ta strategija ne smije podrazumijevati odustajanje od podržavanja ruskog civilnog društva jer je podrška demokraciji "jedan od glavnih prioriteta EU-a", istaknuo je Borrell.

- Ne možemo biti otok okružen autokratskim sustavima. Ne bismo tako preživjeli, zaključio je.

Litavski pučanin Andrius Kubilius, o čijem će izvješću o smjeru odnosa EU-a i Rusije Europski parlament glasati u srijedu, istaknuo je u raspravi da EU treba jasnu strategiju s dugoročnim ciljevima u politici prema Rusiji.

Želimo dobre odnose s Rusijom, ali to ovisi o Rusiji. S Rusijom koju predvode autoritarci i kleptokrati i agresivni putinovski režim to je nemoguće, poručio je, dodavši da je Rusija najveća prijetnja europskoj sigurnosti, prenosi Hrt.

Pritom Kubilius ističe da treba razlikovati "kremaljski režim" od ruskog naroda koji je prijatelj Europske unije.

Želimo da ruski narod ima iste slobode, ljudska prava i i privilegije demokracije koje mi uživamo, kazao je.

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula sudjelovao je u raspravi i istaknuo da EU treba kreirati novu europsku strategiju prema Rusiji koja bi "omogućila proaktivniji pristup".

- Moramo biti realistični po pitanju ambicije demokratizacije Rusije. Ne smijemo pasti u političku klopku i dodatno smanjiti prostor za naše političko djelovanje, poručio je Picula koji ističe da je "režim sve odlučniji u nastojanju da potkopa" odnose EU-a s ruskim civilnim društvom.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo