8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

14.09.2021 / 20:17 Svijet - Tokio

SAD, Japan i Južna Koreja razgovarali o nuklearnom naoružanju Sjeverne Koreje

SAD, Japan i Južna Koreja razgovarali o nuklearnom naoružanju Sjeverne Koreje
Ilustracija

Specijalni izaslanici Sjedinjenih Država i Južne Koreje sastali su se sa svojim japanskim kolegom u utorak u Tokiju radi razgovora o sjevernokorejskom programu nuklearnog naoružanja, nakon testiranja koje je ta država izvršila u subotu i nedjelju, javlja AP.

Sung Kim, specijalni izaslanik SAD-a za Sjevernu Koreju i Noh Kyu-duk, specijalni predstavnik Južne Koreje za mir i sigurnost na Korejskom poluotoku, pridružili su se generalnom direktoru Japana za azijska i okeanska pitanja Takehiru Funakoshiju na sastanku o tome kako se postaviti nakon najnovijeg razvoja događaja sa Sjevernom Korejom.

Državni mediji Sjeverne Koreje potvrdili su da su u subotu i nedjelju testirane ,,novorazvijene krstareće rakete velikog dometa". Krstareće rakete lete na relativno malim visinama i mogu se navoditi tokom leta. To im omogućava da lete ispod ili oko radara protivraketne odbrane.

Analitičari kažu da su projektili vizuelno izgledali poput američkog Tomahawka, krstareće rakete sa nuklearnim sposobnostima, dometa oko 1.600 kilometara.

Sjeverna Koreja nagovijestila je da je raketa sposobna za nuklearne napade, iako nije jasno da li Sj. Koreja ima nuklearnu bojevu glavu dovoljno malu za takvu raketu.

Bez obzira na to, projektili predstavljaju još jednu smrtonosnu komponentu u arsenalu Sjeverne Koreje, koja se značajno proširila od 2019. godine kada su nastavljena velika ispitivanja naoružanja.

Dok su se trojica izaslanika obraćala novinarima pred razgovore, Kim je rekao da su nedavni događaji u Sjevernoj Koreji podsjetnik na važnost bliske komunikacije i saradnje između Japana, Sjeverne Koreje i SAD-a.

Noh se složio, rekavši da je dobro što tri predstavnika mogu imati iskrenu raspravu o tome kako se ,,angažirati sa Sjevernom Korejom na osnovu našeg zajedničkog razumijevanja hitnosti denuklearizacije".

U nedavnim komentarima, Kim je naznačio da je Washington i dalje otvoren za diplomatiju kako bi se bavio sjevernokorejskim pitanjima.

Pjongjang je do sada odbacio te prijedloge, rekavši da se ništa nije promijenilo u odnosu sa SAD-om, navodeći pitanja još aktivnih sankcija i zajedničkih vojnih vježbi s Južnom Korejom.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo