10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

14.09.2021 / 16:58 Svijet - Predsjednik Turske

Erdogan: Turska nema kapacitet da podnese novi teret migracija

Erdogan: Turska nema kapacitet da podnese novi teret migracija
Foto: Arhiv

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u telefonskom razgovoru s predsjednikom Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom naglasio je da Turska nema kapacitet da podnese novi teret migracija.

Iz Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika saopćeno je da su Erdogan i Steinmeier razgovarali o nizu bilateralnih i regionalnih tema, uključujući i dešavanja u Afganistanu i migracije, javlja Anadolija. 

Erdogan se zahvalio Steinmeieru na lijepim riječima o turskom narodu i Turskoj koje je izgovorio na panelu koji je prošle sedmice organiziran u Njemačkoj povodom 60. godišnjice potpisivanja bilateralnog Sporazuma o razmjeni radne snage.

Ističući kako su Turska i Njemačka kao NATO saveznici imali odličnu koordinaciju u solidarnost u procesu evakuacije iz Afganistana, Erdogan je kazao da takav pristup treba zadržati i u ovom kritičnom periodu za Afganistan.

Ukazavši na neophodnost dopremanja humanitarne pomoći u Afganistan i upozorivši da bi ta kriza mogla izazvati migrantski val sličan odom sirijskom iz 2015. godine, Erdogan je kazao Njemačka i Evropska unija trebaju pružiti podršku zemljama u afganistanskom susjedstvu.

Turski predsjednik Erdogan je dodao da neke evropske zemlje to pitanje svode isključivo na brigu o sigurnosti granica te je dodao da Turska nema kapacitet da podnese teret novi teret migrantskog vala.

Erdogan je Steinmeieru rekao da EU u odnosima s Turskom mora učiniti hitne korake u vezi s pristupnim pregovorima, Carinskom unijom i bezviznim režimom.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo