15°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

14.09.2021 / 16:54 Politika - Razgovor u Tirani

Tegeltija sa Merkel: Moguć dogovor u BiH bez nametanja

Tegeltija sa Merkel: Moguć dogovor u BiH bez nametanja

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je u Tirani sa kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel.

Tegeltija je izrazio zahvalnost kancelarki Merkel na kontinuiranoj podršci Njemačke u procesu evropskih integracija BiH, uzimajući u obzir da su Berlinski proces i ranija „njemačko - britanska inicijativa“ rezultat njenih ličnih napora da se BiH i države regiona što prije priključe EU. Ocijenio je da je pokretanjem Berlinskog procesa na Zapadnom Balkanu stvorena drugačija atmosfera i da su otvorene nove mogućnosti za saradnju.

Tegeltija je istakao opredijeljenost BiH za evropski put, povezanost i unapređenje regionalne saradnje, koja je pokazala svoj značaj tokom pandemije virusa korona.

On je informisao kancelarku Merkel o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, naglasivši da su dijalog, razgovor i poštivanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH jedino rješenje za nesmetano funkcionisanje BiH. Istakao je da u BiH ima dosta pitanja o kojima je moguće postići dogovor, bez nametanja, a da će, sa druge strane, neka pitanja rješavati buduće generacije.

Tegeltija je ukazao da su SR Njemačka i njena ustavna struktura primjer efikasne decentralizovane države, organizovane po želji svih koji u njoj žive. Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim bilateralnim odnosima Njemačke i BiH, te ukazali na mogućnosti dodatnog unapređenja saradnje u oblastima od obostranog interesa.(Vijesti.ba)

Izdvajamo