2°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

14.09.2021 / 16:05 BiH - Saopćenje za medije

FPN osudio hajku na profesoricu Lejlu Turčilo

FPN osudio hajku na profesoricu Lejlu Turčilo
Foto: Vijesti.ba

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu oštro osuđuje hajku prof.dr. Lejle Turčilo putem lažnih na društvenim mrežama te demantira neistine izrečene o studentskoj praksi u medijima koju realizira Odsjek Žurnalistike/Komunikologije.

Baš kao što je u potpunosti stajao iza prof.dr. Turčilo prije godinu dana kada su počeli ovi napadi, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i u ovom trenutku nedvojbeno pruža podršku uvaženoj šefici našeg Odsjeka u njenoj odluci da o njima i javno progovori. Botovanje putem privatnih profila i portala, a posebno prijetnje upućene prof.dr. Turčilo na profilu gospođe Alene (Lene) Demirović, u kojima njeni pratioci iznose monstruozne tvrdnje da prof.dr. Turčilo treba „iskorijeniti“ ili insinuiraju da „kad se mora, a mora se, zmija se gađa i u glavu“, nedopustive su i u potpunosti podržavamo i ohrabrujemo prof.dr. Turčilo da ih i prijavi nadležnim institucijama.

Kako smo uvijek naglašavali, pa i u prethodnom saopćenju vezanom za napade na prof.dr. Turčilo, riječ je o izvrsnom pedagogu koji je u svim evaluacijama od studenata ocijenjen među najboljima. Brojne poruke podrške kolegici Turčilo koje dolaze od njenih nekadašnjih i sadašnjih studenata pokazuju njenu odličnu saradnju sa generacijama studenata, od vremena kada je bila asistentica do redovne profesure.

Riječ je i o regionalno poznatoj znanstvenici, o čemu svjedoči i pismo 28 vodećih komunikologa iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Srbije koji su prof.dr. Turčilo uputili birane riječi u ovom izazovnom vremenu za nju. Riječ je o autorici sa velikom citiranošću u domaćim i međunarodnim naučnim časopisima i članici naučnih odbora brojnih konferencija.

Na adresu Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu stiglo je i pismo podrške prof.dr. Turčilo od urednika jednog od takvih časopisa iz Crne Gore, a na adresu prof.dr. Turčilo i druge brojne poruke naših sadašnjih, ali i uvaženih profesora u penziji. Sve to pokazuje koliki ugled prof.dr. Turčilo ima u profesionalnoj medijskoj zajednici i među studentima, u akademskoj zajednici i općoj javnosti.

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu uvijek će stati ne samo iza prof.dr. Turčilo, nego i svih kolegica i kolega kojima se na ovaj način, širenjem lažnih vijesti i vođenjem hajki nastoji uništiti profesionalna reputacija.

Budući da je ova vrsta objava pokušaj i nanošenja ozbiljne reputacijske štete Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, kontinuiranim ponavljanjem u potpunosti lažne tvrdnje da se na Odsjeku Žurnalistika/Komunikologija studenti upućuju na praksu u medije u kojima se negira genocid, želimo najdirektnije demantovati navedenu klevetu na račun FPN.

Najprije želimo napomenuti da prof.dr. Turčilo nije odgovorni nastavnik za predmete prakse na Odsjeku Žurnalistika/Komunikologija, te da odgovorni nastavnici doc.dr. Mustafa Sefo, koji je dugi niz godina vodio te predmete i doc.dr. Irena Praskač Salčin, koja ih danas vodi, vrlo pažljivo biraju medije u kojima studenti stiču praksu i potrebne vještine za bavljenje novinarstvom i odnosima s medijima.

Više od 30 medija i PR agencija sa kojima Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu ima potpisane ugovore su respektabilne kuće sa uvaženim profesionalcima, od kojih su mnogi i naši nekadašnji studenti i nedopustivo je da se, posredno, u ovoj krajnje zlonamjernoj i neosnovanoj defamaciji prof.dr. Turčilo, i oni etiketiraju bez ikakvog razloga.

Menadžment Fakulteta u potpunosti je opredijeljen za to da se utvrde sve činjenice i okolnosti o motivima i uzrocima ovakvih napada na prof.dr. Turčilo i Odsjek Žurnalistika/Komunikologija.

U kontekstu toga razmotriti ćemo sve modalitete putem kojih Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu može odgovoriti na ove napade na prof.dr. Turčilo, ali i reputaciju FPN, institucionalno i na odgovarajući način”, naveo je dekan FPN Prof. dr. Sead Turčalo.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo