4°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

14.09.2021 / 15:08 Muzika i Film - Veče muzike

Večeras koncert Zagrebačkog kvarteta u okviru 27.Sarajevskih večeri muzike

Večeras koncert Zagrebačkog kvarteta u okviru 27.Sarajevskih večeri muzike

U okviru 27. Sarajevskih večeri muzike, renomirani Zagrebački kvartet večeras će se u Koncertnoj sali Srednje muzičke škole Sarajevo "Cvjetko Rihtman" predstaviti Gudačkim kvartetom br. 1, op. 76, G dur, Hob: IIII: 75 Franza Josepha Haydna, te Gudačkim kvartetom br. 1, op. 27, g mol Edvarda Griega.

Gudački kvartet nastao iz stvaralačkog pera klasičkog velikana Franza Josepha Haydna prvi je od ukupno šest kvarteta okupljenih oko opusa 76 – za koji se smatra da je u tehničko-kompozicionom, ali i interpretativnom smislu kruna Haydnove genijalnosti na polju kamernog muziciranja.

Kvartet je posvećen mađarskom grofu Josephu Georgu von Erdődyju, a sudeći prema britanskom historičaru muzike i muzičkom piscu Charlesu Burneyu kvarteti op. 76 prepuni su inovativnosti, vatrenosti i dobrog ukusa, koje je genij objedinio u jedinstvenu i kompaktnu muzičku cjelinu.

S druge strane, Edvard Grieg je, poput Jana Sibeliusa, s praksom pisanja gudačkih kvarteta započinjao nekoliko puta da bi se na taj korak konačno odvažio 70-tih godina 19. stoljeća. Kvartet u g-molu napisao je 1877.godine. 



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo