15°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

14.09.2021 / 15:04 Svijet - Prag

Češki predsjednik prevezen u bolnicu

Češki predsjednik prevezen u bolnicu
Foto: Arhiv

Predsjednik Češke Miloš Zeman (77) prevezen je u utorak, iz za sada nepoznatih razloga, u vojnu bolnicu u Pragu u kojoj se igrom slučaja obreo i bivši predsjednik Vaclav Klaus zbog problema s visokim pritiskom.

Vojna bolnica potvrdila je da je Zeman hospitalizovan, ali je odbila da komentariše zašto i da potvrdi nezvanične informacije dnevnika Pravo da se radi o potrebi dužeg liječenja.

Bilo kakav komentar za medije odbio je i Zemanov portparol, dok je njegov savjetnik Martin Nejedli rekao da je navodno čuo da je predsjednik zakazivao redovnu kontrolu, javlja Beta.

Česi nemaju potpune i detaljne informacije o zdravstvenom stanju svog predsjednika, osim toga da ima šećernu bolesti i neuropatiju u nogama zbog čega se godinama otežano kretao, a od aprila ove godine je u invalidskim kolicima.

Klaus (80) koji je jedan od glavnih protivnika vakcinacije, pokrivanja lica i drugih sanitarnih mjera u pandemiji COVID-19 preležao je tu bolest krajem februara a tokom ovog vikenda osećao se loše.

- Bilo mu je loše i tokom pregleda su konstatovali da ima visok pritisak. Sada čeka dalje testove u bolnici - kazao je Klausov portparol Petr Macinka.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo