-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

14.09.2021 / 12:42 Regija - Prijenos nadležnosti

Vlada CG naredila da se vlasništvo Cetinjskog manastira upiše na državu

Vlada CG naredila da se vlasništvo Cetinjskog manastira upiše na državu
Cetinjski manastir / Arhiv
Vlada Crne Gore odlučila je da, bez održavanja sjednice, Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umjesto prijestolnice Cetinja kao nosioca prava svojine, navodi se u Vladinoj odluci.

Vlada je odluku donijela u ponedjeljak, a Skupština opštine Cetinje treba danas da se izjasni o inicijativi građana za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Cetinjski manastir je formalno pravno u vlasništvu opštine Cetinje, dok Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve tvrdi da pripada njoj.

Vlada je naložila Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja obavi zabilježbu zabrane otuđenja i opterećenja u listu nepokretnosti i to na svim katastarskim parcelama do okončanja postupka promjene upisa u katastarskom operatu.

„Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja ispravi upisanog nosioca prava svojine, tako što će umjesto Prijestolnice Cetinje kao nosioca prava svojine vratiti upis na Državu Crnu Goru, shodno rješenju Uprave za nekretnine Podgorica – Područna jedinica Cetinje od 24. novembra 2005, pri čemu se navedenim upisom ne dira u prava upisanog titulara korištenja“, ističi se u odluci Vlade Crne Gore.


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo