16°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

14.09.2021 / 12:41 Svijet - UNICEF

Najmanje milion afganistanske djece moglo bi umrijeti tokom krize

Najmanje milion afganistanske djece moglo bi umrijeti tokom krize
Foto: Arhiv
Najmanje milion djece u Afganistanu ove će godine patiti od teške akutne pothranjenosti i moglo bi umrijeti bez odgovarajućeg medicinskog tretmana, upozorila je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

- Skoro 10 miliona djevojčica i dječaka ovisi o humanitarnoj pomoći samo da bi preživjeli - rekla je Henrietta Fore na sastanku na ministarskom nivou Ujedinjenih naroda o humanitarnoj krizi u Afganistanu.

Fore je uputila molbu međunarodnoj zajednici i bogatim zemljama da pomognu u izbjegavanju daljnjih patnji nakon što se afganistanska vlada, koju je podržavao SAD, srušila praktično preko noći prošlog mjeseca nakon čega su talibanski militanti preuzeli kontrolu nad zemljom.

- Molim vas pomozite nam - rekla je, prenosi CNBC.

Od preuzimanja vlasti talibana 15. augusta, većina razvijenih nacija na Zapadu 'zamrznula' je svoju direktnu pomoć Afganistanu, radi oprezna zbog isporuke novca militantnom režimu koji je državom vladao brutalnom silom od 1996. do 2001. godine.

Zapadne zemlje vide 'zamrznuti' novac za pomoć Afganistanu kao ključni uslov u pokušaju da izvrše pritisak na talibane da uspostave vladu koja poštuje individualna prava, posebno prava žena i djevojčica.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo