7°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C
Powered by Dark Sky

14.09.2021 / 10:55 BiH - Srebrenik

SIPA uhapsila Behudina Husića, preživjelog iz srebreničke kolone smrti

SIPA uhapsila Behudina Husića, preživjelog iz srebreničke kolone smrti
Foto: Arhiv
Jutros su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili jednu osobu na području mjesta Špionica kod Srebrenika, potvrđeno je iz SIPA-e za N1.

“Osoba je uhapšena po nalogu Okružnog suda u Bijeljini, a na osnovu međunarodne potjernice koja je izdata za krivično djelo ubistvo”, kazali su nam iz SIPA-e.

Kako saznajemo riječ je o Srebreničanu Behudinu Husiću, preživjeli muškarac iz kolone smrti 11. jula 1995. godine.

Husić je jedan od osumnjičenih u tzv. predmetu “Srebrenički proces”.

Pored njega u ovom procesu se nalaze još i Ahmo Harbaš i Nedžad Hasić, koji je uhapšen prošle godine, a nakon sedam mjeseci pušten iz pritvora.

Osumnjičeni se terete da su tokom 1996. godine na području Srebrenice učestvovali u ubistvu četvorice srpskih civila. Husić je te godine uhapšen i tada mu se sudilo u Bijeljini.

Riječ je o čovjeku koji je preživio genocid u Srebrenici u julu 1995. godine i kolonu smrti, a sve do maja 1996. godine sa još šest Srebreničana krio se po šumama. Nakon što su se predali pripadnicima IFOR-a, oni su ih, umjesto da ih zaštite, izručili zvorničkoj policiji.

Tamo nad njima počinje fizička i psihička tortura koja za posljedicu ima da potpisuju priznanja o ubistvima četiri osobe srpske nacionalnosti, a na osnovu tog iznuđenog priznanja, koje je kasnije povučeno, Behudin Husić, Nedžad Hasić i Ahmo Harbaš su osuđeni na po 20 godina zatvora.

Kako su naveli iz SIPA-e, akcija na području Špionice još traju, prestresa se Husićeva kuća, a više detalja bit će poznato tokom dana.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo