15°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

14.09.2021 / 09:08 Svijet - Solberg priznala poraz

Na općim izborima u Norveškoj stranke ljevice ostvarile pobjedu

Na općim izborima u Norveškoj stranke ljevice ostvarile pobjedu
Foto: AFP
Opoziciona ljevica koju predvodi laburist Jonas Gahr Støre pobjednica je parlamentarnih izbora u Norveškoj u ponedjeljak kojima je dominiralo pitanje eksploatacije nafte i premijerka Erna Solberg pozvala ga je i priznala poraz.

Pet opozicionih stranaka trebalo bi osvojiti 104 od 169 mjesta u Stortingu, jednodomnom parlamentu, dovoljno za izbacivanje konzervativne desničarske koalicije Erne Solberg, prema tim projekcijama prijevremenih izbora.

Premijerka Erna Solberg pozvala je Størea kako bi priznala poraz, prenio je list Aftenposten, prema neimenovanom izvoru, javlja Reuters.

Sa sadašnjih 88 mjesta, Storeovi laburisti na putu su da osiguraju apsolutnu većinu sa saveznicima, Strankom Centra i Socijalističkom ljevicom, i neće im trebati druge dvije opozicione snage, ekolozi MDG i komunisti Crvene stranke.

To bi trebalo pojednostaviti pregovore za formiranje koalicijske vlade, za koje se pretpostavlja da će biti dugi i teški.

MDG, je uvjetovao svoju podršku trenutačnim prekidom istraživanja nafte u zemlji koja je najveći izvoznik ugljikovodika u zapadnu Evropu, a Støre je odbacio taj ultimatum.

Zeleni žele odmah prekinuti istraživanja nafte i zaustaviti proizvodnju do 2035. Støre je odbacio taj ultimatum, kazavši da se želi boriti protiv globalnog zagrijavanja bez ugrožavanja radnih mjesta.

Milioner (61), koji je vodio kampanju protiv socijalnih nejednakosti vjerovatni je budući premijer i zalaže se, poput svojih konzervativnih protivnika za blagi i postupan izlazak iz nafte ekonomije.

“Pada potražnja za naftom. To se događa samo po sebi, po tržišnom zakonu. Trebamo izgraditi mostove prema budućim aktivnostima”, objasnio je laburistički zvaničnik za energetska pitanja Espen Barth Eide, prenosi agencija France presse.

“Nastavit ćemo s naftnim aktivnostima, ali moramo priznati da su najbolje naftne godine iza nas”, naglasio je.

Erna Solberg priznala poraz

Premijerka Erna Solberg priznala je poraz na parlamentarnim izborima u Norveškoj.

Većinu na izborima dobili su Laburistička partija Jonasa Gara Stjora i njeni saveznici, Socijalistička lijeva partija i evroskeptična Partija centra, prenosi Beta.

- Za sada je rad konzervativne partije u vladi završen - rekla je kasno sinoć Solberg koja je vladala tom skandinavskom zemljom od 2013., što je rekord za desnicu.

Ona je uputila čestitke lideru laburista.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo