14°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

13.09.2021 / 19:59 Regija - Ambasadorica BiH

Vranj saslušan u Beogradu, dodijeljen mu advokat

Vranj saslušan u Beogradu, dodijeljen mu advokat
Aida Smajić / Arhiv
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Srbiji, Aida Smajić, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Edin Vranj, u prisustvu advokata koji mu je dodijeljen, dao prvi iskaz u Odjeljenju za ratne zločine suda u Beogradu u ponedjeljak, 13. septembra.

Vranj, koji je uhapšen u nedjelju (12. septembar) na graničnom prelazu Uvac između Bosne i Hercegovine i Srbije, nalazi se u pritvorskoj jedinici Odjeljenja za ratne zločine suda u Beogradu, dodala je Smajić.

Edinu Vranju, nekadašnjem načelniku Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije BiH i bivšem čelniku Odjela za organizovani kriminal BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije odredilo je u nedelju uveče zadržavanje od 48 sati.

Vranj je, kako se navodi u saopštenju MUP-a Srbije, uhapšen na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

"Tražili smo da budemo prisutni prilikom davanja prvog iskaza, nisu nam dozvolili. Čekamo odobrenje za posjetu Vranju i misilm da će to biti sutra ili eventualno prekosutra. Nikakve navode iz optužnice nemam, ali sigurno ćemo sutra imati kompletnu optužnicu", rekla je Smajić za RSE.

Advokat Edina Vranja Boris J. Zorko odbio je da za RSE da više detalja o ovom slučaju.

Ambasadorica BiH u Beogradu Aida Smajić je kazala kako u utorak dolazi u Sarajevo, nakon što je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković pozvala na hitne konsultacije povodom hapšenja Vranja.

"Pozvana sam na hitne konsultacije i to je normalana praksa u diplomaciji, kod narušavanja bilateralnih odnosa, kao što je slučaj između Srbije i Bosne i Hercegovine", rekla je Smajlović.

Prema rečima ambasadorice, konsultacije su "potrebne kako nam se ovakvi slučajevi ne bi ubuduće ponavljali i kako bismo sistemski riješili probleme koji se ponavljaju kod ograničavanja sloboda i ljudskih prava državljana BiH, koji žele da hodaju, rade i putuju".

Prethodno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića za RSE rečeno da je ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević odbio doći na sastanak u Predsjedništvo BiH, na koji ga je pozvao predsjedavajući Željko Komšić. Ambasador je, međutim, demantovao navode da je odbio doći.

Tema sastanka je trebalo biti hapšenje Edina Vranja. Kako je rečeno iz Komšićevog kabineta, ovo je prvi put u proteklih 26 godina da je ambasador neke države u BiH odbio doći na sastanak u Predsjedništvo BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenili su u zajedničkom saopštenju, da hapšenje Edina Vranja predstavlja "novi u nizu sračunatih progona nad građanima BiH koje vrše srbijanske vlasti, zloupotrebljavajući princip univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina".

Kako je navedeno, cilj srbijanskih vlasti je revidiranje istine o ratu u BiH i izjednačavanje zaraćenih strana kada je riječ o počinjenim zločinima.

"Činjenica da, s jedne strane, srbijanske vlasti štite pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića, kao i čitav niz osumnjičenih za genocid u Srebrenici i druge zločine, a da s druge strane kontinuirano hapse pripadnike oružanih i policijskih snaga RBiH, jasno ukazuje da pravi cilj nije procesuiranje ratnih zločina, već selektivni progon sa političkim motivima", navedeno je.

Istaknuto je da ukoliko postoji osnov sumnje kada je u pitanju Edin Vranj, sve navode trebaju ispitati pravosudni organi BIH, koji u saradnji sa drugim državnim organima imaju obavezu uključiti se u ovaj slučaj i zatražiti njegovo izručenje.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo