8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

13.09.2021 / 19:48 Politika - Završen sastanak

Merkel: S Vučićem o Kosovu, ali i o Bosni i Hercegovini

Merkel: S Vučićem o Kosovu, ali i o Bosni i Hercegovini
Angela Merkel / Vijesti.ba
Na početku zajedničke konferenciji za novinare, predsejednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel na svemu što je učinila za Zapadni Balkan i Srbiju.

- Razgovarali smo o svim važnim temama za Srbiju i region. Kod nas zahvalnost ne traje kratko i govorićemo isto i kada ne bude kancelarka, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je sa njemačkom kancelarkom razgovarao o evropskim integracijama Srbije i regiona, usklađenosti spoljne politike Srbije sa politkom Evropske unije, o konkretnim rezultatima Berlinskog procesa...

- U njemačkim kompanijama u Srbiji radi više od 70.000 radnika, a ta zemlja je naš najveći spoljnotrgovinski partner, dodao je Vučić.

On je istakao da će Angeli Merkel predstaviti projekat Otvoreni Balkan, od koga će sve zemlje regiona imati koristi.

- Pričali smo i o dijalogu sa Prištinom, i slažemo se da je kompromisno rješenje i mir jedino rješenje, i put u budućnost. Razgovarali smo i o vladavini prava, i ja sam predao i novi izvještaj o svemu što je Vlada Srbije uradila po tom pitanju. Iako znamo da još mnogo moramo da uradimo po tom pitanju", rekao je on.

Njemačka kancelarka istakla je da su dvije zemlje, kroz godine zajedničke saradnje, zaista došle do otvorenog odnosa, punog povjerenja.

- Na tom putu smo postigli niz rezultata, iako je dugačak put pred Srbijom i zemljama regiona da bi postale članice EU, što je naš zajednički cilj, rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije razgovora sa Vučićem.

- Za otvaranje novih poglavlja oblast pravnog sistema je važna za napredak, a predsjednik (Vučić) je iznio planove i dao obećanja, rekla je Merkel.

Dodala je kako je jedna od tema bila i Kosova, ali i Bosna i Hercegovina.

- Razgovarali smo o nizu različitih tema, i verujem da je iskrenost u našim razgovorima, ali i sposobnost da se druga strana sasluša je što odlikuje odnose Vučića i mene. Ja njega znam kao čoveka koji ne daje lažna obećanja. Hvala vam na gostoprimstvu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo