5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

12.09.2021 / 16:49 Auto-Moto - Senzacija u Monzi

Ricciardo pobjednik Velike nagrade Italije

Ricciardo pobjednik Velike nagrade Italije
Foto: Vijesti.ba
Australijski vozač u redovima McLarena Daniel Ricciardo pobjednik je trke za Veliku nagradu Italije na stazi Monza, prenosi N1.

Drugoplasirani je završio njegov timski kolega Lando Norris, dok je treće mjesto zauzeo Mercedesov Valtteri Bottas.

Ricciardo koji je jučer na opšte iznenađenje zauzeo drugo mjesto na sprint utrci, danas je iskoristio loš start Maxa Verstappena i zauzeo prvu poziciju na startu utrke.

Ključni trenutak desio se u 26. krugu trke kada su zbog međusobnog incidenta trku završili vodeći u generalnom poretku Max Verstappen i Lewis Hamilton. Nešto prije toga Verstappen je otišao na zamjenu guma, jedan od mehaničara napravio je grešku, Nizozemac je ostao čak 11 sekundi u boxu, a iznenadna situacija na vrhu ukazala se Lewisu Hamiltonu.

Ipak, sličnu grešku prave i mehaničari Mercedesa, Britanac je ostao nešto više od 4 sekunde u boksu, pa je tako izgubio prednost. Na stazu se vratio vaš u trenutku kada je prolazio Verstappen koji je pokušao da ga zaobiđe, Hamilton je branio poziciju pa je Red Bullov bolid nakon kontakta završio na bolidu Mercedesa. Oba vozača su eliminisana, ali su na svu sreću završili bez povreda. Treba istaći da je “halo” možda i spasio život Hamiltonu.

Četvrtu poziciju zauzeo je Ferrarijev Charlse Leclerc, peti je Red Bullov Carlos Perez, dok je na šestoj poziciji još jedan vozač Ferrarija Carlos Sainz.

Za McLaren je ovo bila prva pobjeda nakon 2012. godine.

Prvoplasirani u ukupnom poretku je i dalje Max Verstappen sa 226.5 bodova, drugi je Lewis Hamilton sa 5 bodova manje, dok je treći Valtteri Bottas sa 126 bodova.

Takmičenje u Formuli 1 bit će nastavljeno za 24. septembra kada je na rasporedu trka za Veliku nagradu Rusije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo