8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

11.09.2021 / 15:06 Muzika i Film - Smart Doc

Nova selekcija AJB DOC-a pruža priliku mladim kreativcima

Nova selekcija AJB DOC-a pruža priliku mladim kreativcima
Foto: FENA

Smart Doc naziv je nove selekcije Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u sklopu koje su danas u Cineplexxu predstavljeni dokumentarni filmovi snimljeni mobilnim telefonom,saopćio je AJB Doc.

Trening koji je održan u sklopu Trećeg AJB DOC-a pod vodstvom Adnena Chaouachija, tuniskog novinara i TV-producenta te dugogodišnjeg saradnika Al Jazeera Media Institutea, pokazao je da se odlični filmovi, kvalitete koja se može emitirati na televiziji, mogu snimiti mobilnim telefonima.

U mnoštvu zanimljivih i dobrih priča istakao se projekt Jasenka Pašića, koji je, pored novčane nagrade, dobio mentorsku podršku u procesu snimanja te mogućnost prikazivanja na 4. AJB DOC Film Festivalu.

Osim pobjedničkog projekta, iz organizacije AJB DOC Film Festivala odlučili su podržati i ideje drugih učesnika koje su se istakle svojom kvalitetom i koje su prihvaćena za realizaciju te uvrštene u novu festivalsku selekciju SmartDoc, pa su nastali filmovi: Od Dermantsija do Pariza Paraskevi Karageorgu, On je moj drug Hane Sokolović i Biram život Zejneb Musić.

Paraskevi Karageorgu je kazao da sa ovom formom eksperimentiše posljednje dvije godine i da mu je drago je AJB DOC pružio priliku ovakvoj formi filma.

- Ono što je važno jeste priča i način na koji je ona ispričana, a ne oprema kojom se snima. Snimanje mobitelom ima mnogo prednosti, naprimjer mobilnim telefonom možete snimiti scene u okruženju koje je opasno i gdje vas sigurno ne bi pustili da snimate sa kamerom ili gdje bi snimanjem kamerom mogli dovesti u opasnost sebe i druge - rekao je Karageorgu.

Hana Sokolović istakla je da je Trening produkcije dokumentaraca mobilnim uređajem bio potpuno osvježenje u moru treninga, edukacija i radionica i mjesto na kojem je stekla vrlo konkretna znanja u kratkom vremenu.

Autori čiji su kratki dokumentarni filmovi predstavljeni danas u SmartDoc selekciji 4. AJB DOC-a saglasni su u važnosti ovakvog vida mentorstva i podrške.

Ideja za film „Do slobode“ postojala je od ranije, kaže Jasenko Pašić, iskreno priznajući kako mu je trebalo malo vremena da povjeruje da ću krenuti u avanturu pravljenja filma.

- Živimo u državi u kojoj je teško napraviti film. Umjetnost je, generalno, zapostavljena i na umjetnicima je da, kako znaju i umiju, stvaraju djela. Iskreno, ne znam kako bih napravio Do slobode da nije bilo novčane nagrade. To mi je, u suštini, bio budžet za film, a mobitel koji sam dobio je bio glavna kamera, tako da je nagrada bila presudna u nastajanju filma- kaže Pašić, čiji će film biti prikazan u ponedjeljak, 13. septembra, u Multimedijalnom centru Kovači i online.

Zejneb Musić smatra da su ovakvi vidovi podrške zaista važni za sve, a posebno za mlade koji pokušavaju pronaći svoj početak u svijetu filma.

- Al Jazeera Balkans kroz ovaj festival i sve njegove dijelove daje tu priliku svima, a posebno mladim ljudima. Prilika koju sam dobila daje mi vjetar u leđa da se nastavim dalje baviti snimanjem filmova - kazale je Musić.

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe i ove godine organizira trodnevni trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” koji vodi Pulitzerom nagrađeni bh. fotoreporter Damir Šagolj.


(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo