2°C
Mostar 9°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

11.09.2021 / 09:59 Ljepota i Zdravlje - INZ

Važnost poznavanja osnova prve pomoći i u školama

Važnost poznavanja osnova prve pomoći i u školama
Foto: Vijesti.ba

Dan Prve pomoći, koji je Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca uveo 2000. godine, prilika je za podizanje svijesti o činu spašavanja života. Obilježava se svake godine druge subote u mjesecu septembru. 

Ove godine na Svjetski dan prve pomoći, tema je "Prva pomoć u školama", navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

-Milioni ljudi svake godine budu povrijeđeni ili ubijeni zbog neadekvatnog odgovora ili nedostatka pravovremene pomoći. Neposrednim preduzimanjem mjera i primjenom odgovarajućih tehnika dok se čeka stručna pomoć može se znatno smanjiti broj smrtnih slučajeva i povreda kao i uticaj katastrofa i svakodnevnih vanrednih situacija - ističe Lejla Selimović iz Službe za školsku higijenu INZ-a.

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je do prošle godine kao redovnu programsku aktivnost svake godine radila na povećanju sigurnosti u školama kroz edukacije iz prve pomoći, nastojeći da se periodično obuhvate sve ciljne grupe - nastavno i drugo osoblje i učenici u svim osnovnim i srednjim školama, osoblje u javnim i privatnim predškolskim ustanovama, studenti fakulteta, kao i ekipe prve pomoći (sekcije) u osnovnim i srednjim školama u ZDK. Ove aktivnosti su privremeno morale biti zaustavljene zbog situacije sa COVID-19 i zatvaranjem škola.

U saradnji sa Crvenim križem Grada Zenica štampana je i distribuirana svim školama u ZDK knjiga sa naslovom „Prva pomoć za djecu, zdravstvene laike i polaznike kurseva prve pomoći“ koja ne sadržava stručne izraze, nego su tekst i ilustracije potpuno prilagođeni djeci i osobama koje se profesionalno ne bave zdravstvom.

Služba za školsku higijenu Instituta pokrenula je online edukaciju o pružanju prve pomoći za svo nastavno i drugo osoblje u školama na području ZDK.

Ova online edukacija provodi se uz pomoć platforme Moodle, a u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Pedagoškim zavodom Zenica,saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo