6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

09.09.2021 / 14:02 Politika - O izjavama Schmidta

Čović: Ne bude li legitimnog predstavljanja neće biti ni BiH

Čović: Ne bude li legitimnog predstavljanja neće biti ni BiH
Dragan Čović / Vijesti.ba
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović, komentirajući nedavni istup visokoga predstavnika Christiana Schmidta, izjavio je kako je legitimno predstavljanje uvjet opstanka Bosne i Hercegovine.

Christian Schmidt je u nedjelju na jednoj konferenciji u Njemačkoj kazao kako se hrvatski dio stanovništva, koji je, kako je istaknuo, dodatno smanjen iseljavanjem, osjeća nedovoljno predstavljenim u kompliciranim državnim strukturama.

Tom izjavom, smatra Čović, visoki predstavnik nije se svrstao ni na čiju stranu, kako mu neki spočitavaju.

- Kada je rekao da ovdje imamo problem legitimnog predstavljanja, govorio je to u interesu zaštite Bosne i Hercegovine. Jer, ako ne bude legitimnog predstavljanja, neće biti ni Bosne i Hercegovine. On samo štiti BiH, sva tri naroda i sve žitelje BiH - izjavio je Čović u Grabovici na obilježavanju obljetnice zločina počinjenog nad hrvatskim stanovništvom tog mjesta.

Dodao je kako Ustav mora profunkcionirati.

- Ono što sam ja čuo od njega, od njegova dolaska i službeno s ove konferencije, je prije svega davanje šanse BiH da profunkcionira kao normalna država. Dok je ovakav ustav njega ćemo slijepo podržavati - poručio je.

Šef HDZ-a BiH smatra kako novi ustav nitko neće nametnuti:

- Mi ga moramo dogovoriti kao predstavnici politika u BiH i onda ćemo imati novi okvir koji ćemo opet morati poštivati.

Čović je ustvrdio kako u BiH postoji "lažno pozivanje na probosansko".

- Neka mi neko objasni šta znači probosansko u BiH? Lažni patriotizam uime jedne političke opcije ili grupacije mislim da je besmislen. Ja razmišljam o Bosni i Hercegovini kao svojoj domovini - kazao je Čović.

Komentirajući što slijedi kada su u pitanju izmjene izbornog zakonodavstva, dodao je kako će se razgovori o toj temi intenzivirati.

- Mislim da ćemo do kraja rujna imati intenzivne razgovore kako bi taj posao konačno završili, da se više ne trguje oko toga ima li Hrvata previše ili premalo u institucijama. Ustav i zakon su u okviru našeg ponašanja, a sve drugo smatrat ću rušenjem BiH- poručio je Čović.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo