15°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

06.09.2021 / 07:30 Politika - Visoki predstavnik

Schmidt: Komšića su više birali Bošnjaci, Hrvatima se mora dati mogućnost

Schmidt: Komšića su više birali Bošnjaci, Hrvatima se mora dati mogućnost
Foto: PIXSELL
Novi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt ukazao je u nedjelju na jednoj konferenciji u Njemačkoj na nedostatnu zastupljenost Hrvata u središnjim institucijama u Bosni i Hercegovini te je istaknuo potrebu promjene izbornog zakona u ovoj zemlji.

"Gospodin (Željko) Komšić je hrvatski predstavnik u državnom predsjedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sustav kompliciran, pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata (Dragan) Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem", rekao je Schmidt na skupu pod nazivom "Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine", koji je u organizaciji Njemačko-atlantskog društva održan u mjestu Neustadt an der Aich.

On je rekao kako se hrvatski dio stanovništva, koji je, kako je istaknuo, dodatno smanjen iseljavanjem, osjeća nedovoljno predstavljenim u "kompliciranim državnim strukturama".

Schmidt, koji je početkom kolovoza preuzeo funkciju visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR), ukazao je i na potrebe promjene izbornog zakona.

"Hrvatima se mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima, a ne da sve skupa završi recimo nekim oblikom bojkotiranja izbora", rekao je Schmidt ukazujući na opće izbore u listopadu sljedeće godine.

"Sada se postavlja pitanje kako organizirati izborno pravo tako da se država ne podijeli na tri entiteta. Kada bi se to dogodilo, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine bi bio snažno doveden u pitanje", rekao je Schmidt.

Schmidt je također ukazao na to kako je od snažnog iseljavanja najviše pogođen hrvatski dio stanovništva Bosne i Hercegovine.

"Nažalost moramo zaključiti da udio Hrvata od 15 do 17 posto u broju stanovnika u Bosni i Hercegovini već odavno ne odgovara stvarnosti", rekao je Schmidt.

Na skupu u bavarskom Neustadtu an der Aich, gdje je izborni okrug zastupnika Christiana Schmidta, sudjelovao je i predsjednik Bundestaga Wolfgang Schauble.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo