10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

02.09.2021 / 13:45 Kultura - Studio Teatar Zenica

Predstava 'Mladi u doba korone' na mini turneji

Predstava 'Mladi u doba korone' na mini turneji
Foto: FENA

Predstavu "Mladi u doba korone" publika će imati priliku pogledati u prvoj polovini septembra u Brezi, Zenici i Stocu. Nakon predstava bit će održana i panel diskusija, a učestvovat će akteri predstave i publika.

Radi se o koprodukcijskom projektu Studio Teatra Zenica i BNP-a Zenica. Režiju potpisuje Lana Delić, dok je autor teksta Mirza Begović. Autorsku muziku potpisuje Ernad Bihorac, a producent predstave je Nusmir Muharemović.

- Predstava u Brezi bit će izvedena u Kino sali Breza, u nedjelju, 5. septembra s početkom u 19 sati. U Zenici se predstava igra na otvorenom, na platou ispred Gradske kafane u ponedjeljak, 6. septembra s početkom u pola sedam. Stolac će biti domaćin ekipi Studio Teatra u nedjelju, 12. septembra. I ta predstava se igra na otvorenoj sceni, na platou ispred Gradske kafane Stolac - navodi se.

Predstava problematizira period izolacije, ali i problem različitosti koji se svakodnevno nameće. "Mladi u doba korone" je spoj glume, muzike i plesa, a tekst je nastajao u procesu kreiranja komada i to na osnovu ispovijesti samih aktera. Predstava, iz perspektive mladih ljudi, govori o problemu koji je zajednički i nije određen nacijom, religijom niti materijalnim statusom.

"Mladi u doba korone" govori o životu i smrti, borbi i ratu s koronom, ali na tragikomičan način.

U predstavi igraju Hena Husić, Danko Damjanović, Lea Zećević, Ajla Smajić, Elma Hasanspahić, Ajna Kadrić, Sven Zrnić, Ibrahim Tatar, Tarik Lemeš i Merima Medžić.

- Igranje predstave u Zenici i Stocu podržano je kroz grant koji dodjeljuje PRO-Budućnost. PRO-Budućnost je USAID-ov projekt izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekt provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS sa partnerima Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV) - saopćio je Studio teatar Zenica.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo