21°C
Mostar 24°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

02.09.2021 / 08:00 BiH - Bled

Komšić i Džaferović sastaju se sa Pahorom

Komšić i Džaferović sastaju se sa Pahorom
Foto: FENA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastaće se danas sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Komšić i Džaferović borave na dvodnevnom Bledskom strateškom samitu, u okviru kojeg su juče, prvog dana skupa, učestvovali na panelu “Budućnost Evrope – proširenje” , posvećenom odnosima zapadnog Balkana i Evropske unije.

U zaključcima panela, na kojem su učestvovali čelnici tih zemalja uz povjerenika Europske komisije za proširenje Olivera Varhelyija i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, navedeno je da je što skoriji ulazak država zapadnog Balkana u EU strateški cilj regije, ali i tog saveza.

Borut Pahor, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom unijom, tom prilikom je rekao da je za obje strane važno da države zapadnog Balkana što prije postanu članice EU-a jer odgađanje ima neželjene posljedice za sve – pad povjerenja u evropski projekt, usporavanje reformi, rast nacionalizma i otvaranje puta za takozvane “treće igrače”.

Komšić i Džaferović juče su razgovarali i sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.


(Vijesti.ba / BHRT)

Izdvajamo