10°C
Mostar 14°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

31.08.2021 / 16:24 Obrazovanje - Kanton Sarajevo

Učenici u školskim klupama na Šipu od 1. novembra

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo i Općine Centar koju su predvodili premijer Edin Forto, ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović i načelnik Općine Centar Srđan Mandić, zajedno s predstavnicima izvođača radova, posjetili su gradilište na Šipu gdje su u toku završni radovi na objektu osnovne škole.

Trenutno se čisti i radi na vanjskom uređenju, nakon toga je planiran tehnički prijem objekta. Općina Centar i Vlada Kantona Sarajevo izdvojili su u ovoj godini četiri miliona maraka za izgradnju, a planirano je još 500 hiljada KM za opremanje objekta.

- Škola je godinama građena, ritmom kojim nismo bili zadovoljni. Želimo da to sve ide brže. Ova škola, u koju je Kanton Sarajevo samo u 2021. godini uložio dva miliona maraka, bit će najveća i najmodernija u Kantonu Sarajevo - naglasio je premijer Forto.

Prema riječima načelnika Mandića, škola je, u građevinskom smislu, završena.

- Za iduću sedmicu planirano je čišćenje, vanjsko uređenje i instaliranje mjerne stanice za plin. Očekujemo da, sljedeće sedmice, preuzmemo ključeve objekta, od izvođača radova. Kad smo u februaru ove godine posjetili gradilište, ovdje nije bilo aktivnosti - istakao je načelnik Mandić.

Kako podsjeća, izgradnja škole započeta je 2017. godine i ‘plan koji smo zatekli predviđao je završetak projekta u julu 2022. godine’.

- Općinska administracija i Vlada Kantona Sarajevo uložili su maksimalne napore da bi škola bila otvorena značajno prije roka - istaknuo je.

Mandić kaže da, svjesni potreba stanovnika naselja Šip koje se brzo širi, nisu mogli čekati na završetak tog objekta još godinu ili duže.

- Najviše zbog tog projekta, usvojili smo rebalans budžeta u junu, prema kojem je u općinskom budžetu izdvojeno dva miliona maraka što školu na Šipu svrstava u najznačajnije infrastrukturne projekte naše lokalne zajednice - kazao je.

Interes za upis u školu, ali i potreba za takvim objektom na Šipu, prema riječima ministrice Hota-Muminović izuzetno je veliki.

- Očekujemo da se 1. novembra ovdje oglasi školsko zvono. Prema anketama ovdje ćemo imati 200 učenika, koji sad idu u okolne škole. U punom kapacitetu, kad škola zaživi moći će primiti i do 600 učenika u 24 odjeljenja. Raduje što će toliko djece dobiti priliku za obrazovanje u savremenim učionicama, kabinetima za egzaktne nauke… Škola ima sadržaj, potreban za kvalitetan obrazovni proces - kazala je ministrica Hota-Muminović, saopćila je Služba za protokol i press KS.

(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo