1°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 2°C

27.08.2021 / 20:29 Politika - Sastanak s Erdoganom

Buran press: Dodik o disoluciji; Komšić i Džaferović: Ništa od toga!

Buran press: Dodik o disoluciji; Komšić i Džaferović: Ništa od toga!
Foto: Fena / Vijesti.ba
Predsjedavajući Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović jasno su stavili do znanja svom kolegi iz Predsjedništva da neće biti nikakve mirne disolucije BiH, o kojoj je govorio na konferenciji za novinare, nakon što su se članovi ...

... kolektivnog šefa države večeras susreli s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

- Trenutna blokada rada institucija BiH je potpuno besmislena, ne vodi nigdje i na kraju će se završiti, nakon nekog vremena, konstatacijom da smo samo džaba gubili vrijeme i energiju - rekao je Komšić.

A potom je svom kolegi Dodiku poručio da nije toliki hipik da vjeruje da se mirna disolucija BiH može i dogoditi.

Nešto opširnije obraćanje imao je Džaferović, koji je naglasio da su BiH potrebni mir, stabilnost i funkcionisanje institucija BiH u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- To je najbolje za sve u BiH. Nikakva disolucija, a pogotovo ne mirna, nije moguća, i to je samo izazivanje stanja destabilizacije, to ne treba nikome i nikome nije u interesu - naveo je Džaferović.

Prema njegovim riječima, u BiH treba razgovarati o svemu, ali se prije toga treba poštovati ono što već imamo kao dogovore unutar BiH, koji su pretočeni u ustave, zakone, strategije.

- Ako to poštujemo, onda ćemo poštovati državu BiH, njenu unutrašnju strukturu, entitete, Brčko distrikt. Poštovat ćemo visokog predstavnika koji je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, strane sudije u Ustavnom sudu. Sve to se mora poštovati i funkcionirati.

I mi naravno uvijek treba da razgovaramo, poštujući to. A blokirati sve to što je usvojeno kao rješenje i ne poštovati to, i tražiti nove razgovore i dogovore, to onda nije dijalog - ocijenio je Džaferović.

Za Dejton je kazao da je jedna izbalansirana ravnoteža.

- Učinimo, ljudi, svi sve u BiH da ne pokvarimo tu ravnotežu, jer onda će svi biti gubitnici, a to nije dobro. I nama trebaju prijatelji, kao što su predsjednik Erdogan i Republika Turska, da se očuva ta ravnoteža.

Iza nas je teško iskustvo masovnog kršenja ljudskih prava, genocida. I ja pozivam sve da gledamo u budućnost. Dakle, poštovati ovo što imamo, ne blokirati to, a onda svaki dan razgovarati ovdje u Predsjedništvu, u Parlamentu, u Vijeću ministara. Sa našim prijateljima u Ankari, Briselu, Washingtonu - dodao je Džaferović.

Pozvao je sve političare u BiH da se kane teških riječi.

- Sa riječima sve počinje. I zato sam uvijek vodio dračuna o tome da ne izgovorim neku tešku riječ da ne bih nešto isprovocirao. Nekada i na račun vlastite štete. Neka moja zemlja ide naprijed, neka ljudi bolje žive, pa makar ja i ne sticao neki rejting koji zapravo i nije rejting - dodao je Džaferović.

Potom se ponovo obratio Dodik, poručivši kako ovdje niko ništa ne blokira, već da je BiH davno izblokirana.

- Mi se ne slažemo da ovdje postoji poštivanje Dejtonskog sporazuma. Aneks 10 kaže da se visoki predstavnik imenuje relevantnom rezolucijom Vijeća sigurnosti. Je li to urađeno? Nije. O tome sam obavještavao predsjednika. Ništa nisam htio drugo da kažem - dodao je Dodik.

A kada je u pitanju disolucija, pojašnjava kako je samo rekao da je "bolje da i to bude mirno, nego da ratujemo zbog bilo čega".

- I mislim da ovdje nema mogućnosti za bilo kakav sukob i ja sam izrazio spremnost da vodim dijalog, i da dejtonska BiH, bez miješanja stranaca u obliku u kojem su oni dosad to činili, predstavlja okvir u kojem mi možemo da razgovaramo. I zamolio bih prijatelja kakav je predsjednik Erdogan da nam u tome pomogne - dodao je Dodik.

Naglašava kako ne vjeruje u "blefove stranaca", te ponavlja da visoki predstavnik nije prihvatljiv i neće biti prihvatljiv sve dok ga ne imenuje Vijeće sigurnosti svojom rezolucijom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo