12°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

25.08.2021 / 18:19 SHOW - Legendarni glumac

Preminuo Milan Lane Gutović

Preminuo Milan Lane Gutović
Milan Lane Gutović / Vijesti.ba
Glumac Milan Lane Gutović preminuo je danas u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u 75. godini života.

Glumac je prije nekoliko dana primljen na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu sa simptomima koronavirusa, ali je na testu u tom trenutku bio negativan.

Nakon što su mediji pisali o njegovom teškom zdravstvenom stanju otkako je primljen u bolnicu, glumac je prije neki dan izjavio: „Valjda ću biti bolje“. Međutim, ubrzo je morao na respirator.

Lane Gutović rođen je na Umci 11. avgusta 1946. godine Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Bio je jedan od članova čuvenih “Bojanovih beba” (Tanasije Uzunović, Josif Tatić, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Slobodan Đurić, Svetlana Bojković…) koje je Bojan Stupica 1967. godine primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Član Narodnog pozorišta u Beogradu bio je od 2006. godine, gdje je bio “prvak drame”.

Ostat će upamćen po ulogama u pozorišnim predstavama „Kad su cvetale tikve“, „Buba u uhu“, “Otelo”, “Putujuće pozorište Šopalović”, „Narodni poslanik“, “Lažni car Šćepan Mali“, “Gospođa ministarka“, “Ko se boji Virdžinije Vulf“, „Sumnjivo lice“,…

Iza sebe je ostavio i veliki broj filmskih uloga, među kojima su u „Laf u srcu“, „Tesna koža“, „Majstor i šampita“, „Špijun na štiklama“, „Erogena zona“, „Sedam i po“…

Glumio je u TV serijama kao što su “Diplomci“, “Sedam sekretara SKOJ-a”, “Bolji život”, “Metla bez drške”, “Otvorena vrata”, “Ono naše što nekad bejaše”, “Bela lađa”, a bio je i u ulozi voditelja televizijskih šou programa.

Tokom svoje karijere dobio je više nagrada, među kojima su Sterijina nagrada, Nagrada “Raša Plaović”, Nagrada “Zoran Radmilović”, “Zlatna arena”, Zlatni ćuran za životno djelo…

(Vijesti.ba / Danas)

Izdvajamo